Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ



            Ο πολιτισμός μας τους τελευταίους αιώνες πήρε το δρόμο της τεχνικής. Μέσα σε λίγα χρόνια οι μηχανές πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν κυρίαρχες στη ζωή μας. Σήμερα ο τεχνικός πολιτισμός είναι συγχρόνως και ευλογία και πρόβλημα.
            Γι’ αυτό από το ένα μέρος θα πρέπει να ευγνωμονούμε τον Θεό για τις ποικίλες εξυπηρετήσεις που προσφέρει η μηχανή στη ζωή μας, και από το άλλο να προσευχόμαστε να τεθεί κάτω από τον έλεγχο του πνεύματος του Θεού για το μεγάλο πρόβλημα που μας δημιουργεί ο τεχνικός πολιτισμός.
            Και το πρώτο  για το οποίο είναι ανάγκη να προσευχόμαστε είναι να μας γλυτώσει ο Θεός από την αφροσύνη εκείνων που χρησιμοποιούν τις τεράστιες δυνάμεις που κρατάνε στα χέρια τους με κίνδυνο την καταστροφή του ανθρωπίνου γένους. Να τους φωτίσει ο Θεός και να τους δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο τεχνικός πολιτισμός. Και αυτός να είναι ο δρόμος της ειρήνης ,της συναδελφώσεως των λαών, της οικοδόμησης μιας πανανθρώπινης οικογένειας.
            Ιδιαίτερα ο Θεός να φωτίσει τους επιστήμονες, τους τεχνικούς και τους κατασκευαστών διαστημικών μέσων να βρουν τον δρόμο του θελήματος του Θεού. Δηλ. όλα αυτά τα άψυχα μηχανικά δημιουργήματα να υποταγούν στην απόλυτη κυριαρχία του ανθρώπου, όπως έγινε και με τα έμψυχα δημιουργήματα, όταν « πάντα υπέταξας υπό κάτω των ποδών αυτού… και κατέστησας αυτόν επί τα έργα των χειρών σου» ( Ψλμ.8,7).
            Είθε να δώσει ο Θεός στον άνθρωπο τη δυνατότητα να τιθασεύσει τα μηχανικά θηρία της εποχής μας και να χαρίσει τη σοφία Του για να οδηγήσει τον πολιτισμό μας προς τις αξίες του πνεύματος του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: