Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Μαζί με τους Αγίους1η Νοεμβρίου, Αγ. Αναργύρων

Το χρήμα κυβερνάει τον κόσμο

    Μεγάλη είναι η διαμάχη των σοφών για να καθορίσουν τι αντιπροσωπεύει το χρήμα στη ζωή των ανθρώπων. Εκείνο όμως που μένει πάντα σαν γεγονός είναι ότι το χρήμα διευθύνει και κυβερνάει τον κόσμο. Οι άνθρωποι προσκυνούν και λατρεύουν τη θεότητα του χρήματος και στην ουσία είναι ειδωλολάτρες κι όταν ακόμη πιστεύουν πως είναι χριστιανοί. Όποιος πραγματικά μπόρεσε να απαλλαγεί από την αγάπη προς το χρήμα, από την φιλαργυρία, νίκησε το πρώτο και μεγάλο κακό στη ζωή, ξερίζωσε από μέσα του τη ρίζα «πάντων των κακών».
            Το χρήμα, καθώς φανερώνει η λέξη, δεν είναι παρά ένα μέσο «εις χρήσιν» του ανθρώπου. Από τη στιγμή όμως που το μέσον θα γίνει σκοπός, το χρήμα διευθύνει τον άνθρωπο κι όχι ο άνθρωπος το χρήμα. Γι’  αυτό η Εκκλησία μας, όχι χωρίς λόγο και βαθύτερη σημασία, έδωκε τον τίτλο των «αναργύρων» στους αγίους Κοσμά και Δαμιανό, των οποίων γιορτάζει τη μνήμη την 1ην Νοεμβρίου.

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα όρια δεν είναι τιμωρία, αλλά "φράχτης" που προστατεύει τα παιδιά

Τι είναι τα όρια; Γιατί υπάρχουν; Ποια η διαφορά με την τιμωρία και  πώς βάζουμε όρια στη συμπεριφορά των παιδιών; Βάζοντας όρια ...