Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Το αριστερό του Θεού


Μία από τις χρησιμοποιούμενες ανθρωπομορφικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί η Αγ. Γραφή είναι εκείνη που κάνει λόγο για τα χέρια του Θεού. Αορίστως αναφέρονται τα χέρια Του, πολλές φορές όμως γίνεται αναφορά στο δεξί Του χέρι. Η έκφραση «δεξιά του Κυρίου» χρησιμοποιείται για να δηλωθεί η δύναμη, η συμπαράσταση και η αφθονία των ευλογιών Του. Έτσι αφήνεται να εννοηθεί ότι αντίστοιχα οι τιμωρητικές ενέργειες Του γίνονται από το αριστερό χέρι: «Aποκτείνει μεν δια της αριστεράς…σώζει δε και ευεργετεί  δια της δεξιάς». (Κλήμης Ρώμης).
          Μέσα στην ιστορία το αριστερό χέρι του Θεού επέπεσε πολλές φορές τιμωρητικό. Αυτό γινόταν όταν συνέβαινε η ασέβεια κάποιου λαού ή προσώπου να ξεπερνάει τα όρια της συνηθισμένης αμαρτωλότητος που έφθανε στην θρασύτητα, την «ύβριν».
          Σε τέτοια κατάσταση είχαν φθάσει πρόσωπα και λαοί που παρήλασαν στο διάβα της ιστορίας από τον Ναβουχοδονόσορα μέχρι τον Πόλ- Ποτ. κ. α. , γι’ αυτό και το αριστερό χέρι του Θεού σκόρπισε φωτιά και θειάφι, θανάτωσε παραδειγματικά, εξαφάνισε τις αυτοκρατορίες τους και ταπείνωσε την επηρμένη ασέβεια τους.
          Σε μία τέτοια υβριστική έπαρση έχει φθάσει αυτή την ώρα και η Ευρώπη, ο δυτικός κόσμος. Περιφρονεί το Χριστό, χλευάζει το ευαγγέλιο, ευτελεί και καταπατεί τους νόμους του Θεού. Δηλ. η Ευρώπη αρνήθηκε την χριστιανική της ταυτότητα. Και οι δικοί μας πολιτικοί «ως ευρωλιγούρηδες» εκτελούν πρόθυμα τις επιταγές της αποστάτριας Ευρώπης.
          Μέχρι πότε; Αν συνεχισθεί η ασεβής πορεία, το αριστερό χέρι του Θεού θα υψωθεί απειλητικά και δίκαια. Θα επιπέσει τιμωρητικό «επί σε την υβρίστριαν» Ευρώπη! Θα ραπίσει αυστηρά και τη μεθυσμένη Ελλάδα που έχει παραδοθεί στη μαγεία της για ελάχιστα ευρωδολάρια.
          Το κτύπημα θα είναι τρομερό! Όχι για να εξοντώσει, αλλά για να θεραπεύσει. Διότι ο Θεός είναι εύσπλαχνος και ελεήμον. Τιμωρεί για να ευεργετήσει. «Αυτός μόνος δια της αριστεράς αναιρών δια της δεξιάς ζωοποιείσαι δύναται». Αυτό που με το αριστερό Του χέρι εξοντώνει, με το δεξί Του έχει τη δύναμη να ζωογονήσει.
          «Ζωογονείσαι δύναται». Δύναται! Αλλά αν τελικά θα το κάνει, εξαρτάται και από μας. Από τη μαρτυρία και τον αγώνα μας.
          Σ’ αυτές τις ζοφερές ώρες που ζούμε, αυτό είναι και το χρέος μας.


Πήγη: «ΣΩΤΗΡ», Νοέμβριος 2014, τ. 2098

Δεν υπάρχουν σχόλια: