Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η Βρετανία θα ξήλωνε τις Βάσεις, δεν ήθελαν οι ΗΠΑ

«Ο λαός της Κύπρου να μην συναινέσει στη δημιουργία ενός καθεστώτος άπαρτχαϊντ»

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗπου οργανώθηκε από το Συμβούλιο Περιφερειακής Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΕRΡΙC), ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης δρ Γουίλιαμ Μάλλινσον παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Διχοτόμηση σαν Αποτέλεσμα Βίαιης Επέμβασης: Η περίπτωση της Τουρκίας στην Κύπρο».

Ο δρ Μάλλινσον, ο οποίος είναι διακεκριμένος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, επεσήμανε την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά το Κυπριακό, ως επίσης και τις βρετανικές ανησυχίες σχετικά με την αδύνατη νομική βάση των Συνθηκών του 1960.

Αναφερόμενος σε διπλωματικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, ο δρ Μάλλινσον τεκμηρίωσε την προδιάθεση των Βρετανών κατά τη δεκαετία του εβδομήντα να εγκαταλείψουν τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις στην Κύπρο, κάτι όμως που δεν επέτρεψαν οι ΗΠΑ. Τα τεκμήρια του Foreign Οffice δείχνουν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση συχνά είχε επιφυλάξεις σχετικά με τις ακραίες θέσεις της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, και ιδιαίτερα με την τουρκική επιμονή για σύνδεση του Κυπριακού με τις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο, επιφυλάξεις όμως τις οποίες δεν δημοσιοποίησε ποτέ.

Ο δρ Μάλλινσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η ε/κ πλευρά θα εμμείνει σε θέσεις που να εκφράζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και θα αντισταθεί στις πιέσεις να υποκύψει σε μια «πολιτική» διευθέτηση η οποία θα παραβιάζει διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα ελευθερίας και δημοκρατίας. Ο λαός της Κύπρου, κατά τον κ. Μάλλινσον, πρέπει να μην συναινέσει στη δημιουργία ενός καθεστώτος άπαρτχαϊντ σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια: