Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ: Ο ΠΑΡΑΔΟΞΟΣ

             Δεσπόζουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία της 7ης Ιανουαρίου είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος γνωστός και ως Βαπτιστής του Χριστού, κήρυκας μετανοίας και ελεγκτής του Ηρώδη.
            Πρόδρομος της χριστιανικής ασκήσεως σε μια μεταβατική περίοδο που συνέδεσε την προχριστιανική με την χριστιανική εποχή. Ασκήθηκε περιμένοντας τον Μεσσία. Συναντήθηκε μαζί Του και συνεννοήθηκε σε όλα. Ο Πρόδρομος κατάλαβε το πνεύμα του Χριστού, γι’ αυτό και ασκήθηκε με κέντρο τον Χριστό. Γι’ αυτή τη συνάντηση ετοιμαζόταν σ’ όλη του τη ζωή.
            Αυτός λοιπόν ο ασκητικός Πρόδρομος είναι  μια παράδοξη μορφή που δεν υπάρχει άλλη ίσως μέσα στην ιστορία. Από τη στιγμή που γεννήθηκε από τους ευσεβείς γονείς του, τον Ζαχαρία και την Ελισάβετ, μέχρι την αποκεφάλιση του από το σπεκουλάτορα του Ηρώδη, όλα έγιναν παράδοξα.
            Ουράνιο μήνυμα αναγγέλλει τη γέννηση του, σκληρή και τραχιά υπήρξε η ζωή του. Με παράδοξο  τρόπο ντύνονταν, μίλαγε και φερότανε.
            Έλεγε στα πλήθη που έτρεχαν κοντά του : ετοιμαστείτε για να δεχτείτε Αυτόν που έρχεται πίσω μου, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται μπροστά μου. Εγώ δεν είμαι ικανός ούτε το κορδόνι από τα παπούτσια του να λύσω. Αυτός πρέπει να προβάλλεται κι’ όχι εγώ. Μετανοείτε για να δεχτείτε τη νέα βασιλεία που φέρνει ο ισχυρότερος μου. Αυτός θ’ αναγεννήσει τον κόσμο . Όλα αυτά ήταν παράδοξα. Κι’ όμως ο λαός ακολουθούσε αυτόν τον παράδοξο άνθρωπο. Γιατί;
            Διότι ο Πρόδρομος ήταν ο πιο ρεαλιστής άνθρωπος της εποχής του. Συνέλαβε στη ρίζα της την πραγματικότητα. Κατάλαβε τη δίψα που είχε ο κόσμος που ήταν : κάθαρση και αποκατάσταση ήθελε ο κόσμος, όχι μόνο της εποχής του, αλά και σήμερα και σε κάθε εποχή.
            Κάθαρση από την εκμετάλλευση, την υποκρισία, την αδικία, την ανελευθερία, την καταδυνάστευση. Ζητούσε αποκατάσταση   της Αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας. Αυτά ήθελε και θέλει ο κόσμος. Αυτό ακριβώς δίδασκε και έκανε ο παράδοξος Πρόδρομος. « Καθαρισθείτε από τις ανομίες σας, τα πάθη σας, τις κακίες σας, για ν’ αποκατασταθείτε αιώνια».
            Ο λαός πήγαινε κοντά του. Έτσι είναι. Όταν ο λαός καταλάβει ότι οι ηγέτες του είναι τίμιοι, ειλικρινείς, αξιοπρεπείς, σεβόμενοι τη διακονία τους, όταν θυσιάζονται για τις ανάγκες του λαού, υλικές και πνευματικές, τότε τους ακολουθεί, τρέχει και θυσιάζεται γι’ αυτούς.
            Την περίοδο αυτή ακούγεται και σε μας και από μας το σύνθημα: θέλουμε κάθαρση, αποκατάσταση κ.λ.π. Κάθαρση στην παιδεία, στην πολιτεία, παντού κάθαρση. Μια κάθαρση μόνο δεν ακούγεται καθόλου: η κάθαρση του εαυτού μας. Κανένας δεν ζητάει κάθαρση για τον εαυτό του, αλλά για τον άλλο. Όμως από τη δική μας κάθαρση εξαρτώνται τα πάντα. « ιατρέ θεράπευσον εαυτόν….».
            Ο παράδοξος Πρόδρομος πέτυχε στην αποστολή του, γιατί πέτυχε να καθαρθεί πρώτα ο ίδιος με την άσκηση και στη συνέχεια μπόρεσε θεραπευμένος πια να θεραπεύσει και τους άλλους και να εκτελέσει με συνέπεια τη μεγάλη του αποστολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: