Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ

Αποστ. ΖΑΧΑΡΟΥ,
Δρος ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Στις μέρες μας ακούγονται πολλές φωνές απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Ο άνθρωπος βρίσκεται πελαγωμένος μέσα στον  κυκεώνα διαφόρων θρησκειών και ποικιλώνυμων ιδεολογιών και φιλοσοφιών. Η κάθε μία απ’ αυτές ισχυρίζεται ότι κατέχει την αλήθεια ενώ εκατομμύρια είναι εκείνοι που, δυστυχώς, ακολοθούν τους υπόπτους και ανισόρροπους αρχηγούς των διαφόρων ψευδοθρησκειών και τους σύγχρονους  «μεσσίες».
            Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ένα πλήθος θρησκευτικών κινήσεων εμφανίστηκε στο προσκήνιο και εισέβαλε στην πατρίδα μας, όπου η ανοχή όλων μας και κυρίως των υπευθύνων έχει ενθαρρύνει την προσηλυτιστική τους δράση. Οι πιο δημοφιλείς, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, είναι αυτές που έχουν την προέλευση τους στην Άπω Ανατολή. Παράλληλα με τις άλλες  ψευτοχριστιανικές αιρέσεις, προσφέρουν κι’ αυτές στους οπαδούς τους μία δήθεν μυστικιστική εμπειρία, η οποία δίνει την εντύπωση ότι είναι υπερφυσική, εκ του Θεού, και φαίνεται να κατευθύνει σε κάτι που δίνει και σκοπό στη ζωή.
            Σ’ αυτές τις  «θρησκείες» και φιλοσοφίες υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά, που έρχονται σε αντίθεση με την Αγ. Γραφή και την αποκεκαλυμμένη αλήθεια που περιέχεται σ’ αυτή. Όλες τους λ.χ. αρνούνται την ύπαρξη ενός προσωπικού Θεού. Δεν  αναγνωρίζουν τη θεότητα του Χριστού και το έργο του Αγίου Πνεύματος. Προβάλλουν και προάγουν την λεγόμενη «θρησκευτική εμπειρία», που είναι κυρίως μυστικιστικής φύσεως. Δεν πιστεύουν στη χάρη των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας ,ούτε στη ζωή μετά θάνατον, όπως διδάσκει και παρουσιάζει η Αγ. Γραφή και βιώνει η Εκκλησία. Από την άλλη μεριά υποβιβάζουν την πραγματικότητα και τραγικότητα της αμαρτίας και παραβλέπουν τις συνέπειες της.
            Όλες οι αιρέσεις και οι ψευδοθρησκείες μπορούν να γίνουν πιο επικίνδυνες και καταστρεπτικές και από τον αγνωστικισμό και τον αθεϊσμό για όσους τυχόν εμπλακούν στα δίκτυα τους. Είναι σαν ένα ισχυρό αναισθητικό, δημιουργούν μια  «υπερφυσική» ατμόσφαιρα και οι οπαδοί τους κοιμούνται μ’ ένα αίσθημα πνευματικής αυτάρκειας και ασφάλειας.
            Που όμως βρίσκεται η αλήθεια;
            Οι αιρέσεις, οι ιδεολογίες, οι ψευτοθρησκείες, οι φιλοσοφίες και τα διάφορα ανθρώπινα συστήματα, όσο όμορφη και φανταχτερή βιτρίνα κι αν έχουν, απέτυχαν. Δεν κατόρθωσαν να βγάλουν τον άνθρωπο από το αδιέξοδο του και να του δώσουν πειστικές απαντήσεις στις μεταφυσικές αγωνίες και τα ερωτήματα του. Ανάμεσα όμως σ’ αυτές τις φωνές ξεχωρίζει μια γλυκιά και αυθεντική φωνή. Είναι του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού που διακήρυξε : « Εγώ είμαι η ΑΛΗΘΕΙΑ». Μόνο όσοι ακούνε τη φωνή αυτή και ανταποκρίνονται σ’ αυτήν ειλικρινά θα βρουν αυτό που αναζητά και έχει ανάγκη η ψυχή τους, τη λύτρωση και η σωτηρία.

 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: