Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ : ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 Οικουμ. Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
            «….. Ο μοναχισμός αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την προσφορά προς τον κόσμο. Ο μοναχισμός μας προσφέρει διαφορετικό  σύστημα αξιών, ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής χωρίς συμβιβασμούς. Ο μοναχισμός επιζητεί ν’ αλλάξει τον κόσμο δια της σιωπής και της ταπεινώσεως παρά δια της ισχύος και της επιβολής. Αλλάζει τον κόσμο  από μέσα, εσωτερικά και όχι απ ’έξω, εξωτερικά.
            Κατά πολλούς τρόπους ο αυθεντικός μοναχισμός προτείνει μία επαναστατική κόσμο-άποψη, ιδιαίτερα σ’ ένα κόσμο όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι καθηλωμένοι σε εδραιωμένους, αλλά καταστροφικούς  τρόπους ζωής. Η σιωπή των μοναχών είναι ένας τρόπος αναμονής της χάριτος του Θεού, μία διαρκής προσδοκία της Βασιλείας.
            Τηρώντας το πνεύμα του Ευαγγελίου ,ο μοναχισμός αποτελεί τους τένοντες της Εκκλησίας και τους πνεύμονες του κόσμου. Όταν λειτουργεί σωστά, κάτι που δεν ευοδώνεται πάντοτε, αφού πρόκειται για ανθρώπινο θεσμό, ο μοναχισμός γύρω τους     μεταφέρει καθαρό αέρα, ο οποίος συντηρεί τη ζωή των ανθρώπων, των ζώων και όλης της κτίσεως.
            Κατά ποικίλους τρόπους τότε η σιωπηλή προσευχή των μοναχών επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον πολύ περισσότερο από πολλές ορατές και ηχηρές δράσεις που τραβούν την προσοχή μας. Οι άγιοι καθαίρουν τον  τόπο γύρω τους διοχετεύοντας σ’ αυτόν τη χάρη του Θεού η οποία διαποτίζει και πληροί τα παντα….».

Δεν υπάρχουν σχόλια: