Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ;

 Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου
            Είναι πειρασμός της εποχής μας να προσπαθούμε να εμφανίσουμε τον Κύριο ως κοινωνικό επαναστάτη. Η επαναστατικότητα είναι της μόδας και πολλοί ακόμα ιεροκήρυκες υποκύπτουν σ’ αυτόν τον πειρασμό.
            Ο Χριστός είναι επαναστάτης , αλλ’ όχι μ’ αυτή την έννοια που θέλουν να Τον παρουσιάσουν. Δεν ήρθε να διορθώσει τα συστήματα, αλλά ήρθε ν’ αλλάξει τις καρδιές. Αυτήν την επανάσταση ήρθε να κάνει. Διότι όσα συστήματα και ν’ αλλάξουν, αν δεν αλλάξει η καρδιά του ανθρώπου θα βρίσκονται τρόποι για να γίνεται το κακό. Όταν όμως αναγεννηθούν οι άνθρωποι εν Χριστώ, τότε οι ίδιοι θα βρουν και τα καλύτερα συστήματα.
            Πράγματι ο Κύριος ήλθε ν’ αλλάξει το καταστημένο, όχι των Γραμματέων και Φαρισαίων, γιατί αυτό αλλάζει και επικρατεί άλλο. Ο Χριστός ήλθε να συντρίψει το μεγαλύτερο, το πιο ακαταγώνιστο κατεστημένο, την ίδια την αμαρτία. Η αμαρτία έχει εκδηλώσεις κάτω από όλα τα κατεστημένα και όλα τα συστήματα. Αυτό ήλθε να καταργήσει ο Χριστός, το αρχαιότερο καταστημένο.
            Το κατεστημένο της αμαρτίας εμφωλεύει μέσα στην ψυχή μας και εκδηλώνεται υπό όλες τις συνθήκες και όλα τα καθεστώτα. Και ζητάει από εμάς να γίνουμε επαναστάτες  κατά του εαυτού μας, κατά της αμαρτίας και κατά του κατεστημένου που θρόνιασε ο διάβολος στην ψυχή του Αδάμ και της Εύας. Αυτού που όλοι φέρουμε μέσα μας και ως κληρονομικό, αλλά και ως επίκτητο, γιατί και εμείς αμαρτάνουμε  με την θέληση μας.
            Όταν η ψυχή του ανθρώπου καθαρθεί, όταν αγιασθεί, τότε ας έλθουν και τα χειρότερα συστήματα. Λοιπόν, ας αφήσουμε τα περί κοινωνικών επαναστάσεων, που ήλθε να κάνει τάχα ο Χριστός. Όταν η αμαρτία καταλυθεί και ζήσει ο Χριστός μέσα στην καρδιά μας, τότε και η αδικία καταλύεται και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και η φιλοχρηματία και η φιλοδοξία και πολλά άλλα.
           « Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»
π.Γ.Στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: