Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οι Έλληνες εμπιστεύονται την Εκκλησία



            Μέσα από μετρήσεις που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα για το ποιους θεσμούς  εμπιστεύονται οι Έλληνες περισσότερο, τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά, μάλιστα σε μια εποχή που κυριαρχεί η γενικότερη απαξίωση των θεσμών και στη χώρα μας.
Οι μετρήσεις δίνουν εντυπωσιακό ποσοστό στο στρατό, την Εκκλησία και τη δικαιοσύνη. Η Εκκλησία βρίσκεται στο 68 0/0 .
Τα στοιχεία αυτών των μετρήσεων αποτελούν μια καλή ευκαιρία για ν’ αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων την Ελλήνων.
            Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία με το δόγμα και το ήθος της εκφράζει τη ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του είναι το αδούλωτο φρόνημα, το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του, η ανεκτικότητα και η δημοκρατική του συνείδηση.
Η Εκκλησία καθ’ όλη τη συμπόρευση της με τον Ελληνισμό δεν διαπραγματεύτηκε τις αρχές και το πιστεύω της. Δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι κάτω από απειλές και εξουσίες και ζυμώθηκε με τη ζωή του λαού μας μέσα από την αγώνες, θυσίες και κακοπάθειες. Μάλιστα η δημοκρατική της δομή την κατάστησε ανεκτική απέναντι στο διαφορετικό και αντιδραστικό.
            Ένας δεύτερος λόγος για την εκτίμηση της Εκκλησίας στις προτιμήσεις των ορθοδόξων Ελλήνων είναι, ότι η Εκκλησία αντιστέκεται συνεχώς απέναντι στα ισοπεδωτικά ρεύματα κάθε εποχής. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και σκληρή καμιά φορά γλώσσα, όταν βλέπει στον τόπο μας να καταστρατηγούνται αρχές και παραδόσεις, ν’ αγνοούνται ιστορικές αλήθειες κάτω από την πίεση που ασκεί το νέο ρεύμα της παγκοσμιοποίησης χωρίς όρους προσαρμογής στα νέα δεδομένα, που καθορίζουν άλλοι χωρίς τη δική μας συγκατάθεση.
            Η Εκκλησία μας ποτέ δεν δέχτηκε τη λογική , ότι για να προχωρήσει ένας λαός μπροστά στις σύγχρονες εξελίξεις, θα πρέπει να απεμπολήσει τις βάσεις και τα ιστορικά και ηθικά ερείσματα του. Απεναντίας υποστηρίζει, ότι για μία ασφαλή πορεία προς τα εμπρός είναι ο σεβασμός στο ιστορικό παρελθόν και στην  αναγνώριση των πνευματικών δυνάμεων τού έθνους μας. Τα στοιχεία αυτά είναι στοιχεία αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης
            Ένας τρίτος λόγος είναι, ότι ο λαός μας αναγνωρίζει το τεράστιο και πολύμορφο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Πρόκειται για έργο αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο κάθε ηλικίας και φύλου, αλλοδαπούς και αλλόδοξους, προς κάθε άνθρωπο που αναγνωρίζεται ως εικόνα του Θεού.
            Και το έργο αυτό γίνεται με αίσθημα ευθύνης, με καθαρότητα, τιμιότητα. Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων οι οποίοι βλέπουν στην Εκκλησία τη Μητέρα τους και ό,τι τους λείπει το βρίσκουν στη θερμή αγκαλιά της. Αναγνωρίζουν την αλήθεια που βιώνει και κηρύττει, την ανυπόκριτη αγάπη, την προσφορά, την ανιδιοτέλεια και προπαντός την έλλειψη σκοπιμότητας στα λόγια και στα έργα της.
            Επίσης η κατάθεση υπεύθυνων θέσεων για όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, είναι επίσης ένας ακόμη λόγος εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Εκκλησίας.
Αν και πολλοί ενοχλούνται από την κριτική θέση της Εκκλησίας γιατί αρθρώνει λόγια τα ιδιαίτερα θέματα, η ίδια η Εκκλησία δεν επιδιώκει ν’ υποκαταστήσει οποιονδήποτε θεσμό ή φορέα στην ελληνική κοινωνία, αλλά το κάνει για να σταθεί αρωγός σε κάθε καλή προσπάθεια και να βοηθήσει με την εμπειρία και τη σοφία της.
            Το ποσοστό εμπιστοσύνης απέναντι στην Εκκλησία αποτελεί τιμή γι’ αυτή παρά τις αδυναμίες της και τις κατ’ άνθρωπο ελλείψεις της, λόγω και της ανθρώπινης διάστασης της.
            Γι’ αυτό χρειάζεται αυτοί που χειρίζονται τις τύχες της χώρας μας να είναι πολύ προσεκτικοί απέναντι στη μεγάλη Μητέρα και τροφό του Γένους, την ορθόδοξη Εκκλησία μας.     
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: