Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

"Λιτανεύοντες και προσευχόμενοι"




Μητροπολίτη Μεσογαίας  ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Περιγράφοντας τη δύσκολη εθνική πραγματικότητα
 
            «… Ζούμε σήμερα  μια θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα. Μία κατάσταση χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα, χωρίς φως.
            Η ανθρώπινη αποτυχία σ’ όλη της την έκταση.
            Το οικονομικό σύστημα κατέρρευσε.
            Το ευρωπαϊκό όνειρο έγινε εφιαλτικό όνειρο.
            Οι πολιτικές υποσχέσεις σε ανόητα ψέματα και αδικαιολόγητες επιλογές.
            Ένας κόσμος χωρίς τόλμη, ηρωισμό, ποιότητα και πιστότητα. Χωρίς πνεύμα και χωρίς ζωή.
Την ιστορική δόξα του παρελθόντος διαδέχεται ο παγκόσμιος διασυρμός και οι συνεχείς απειλές. Το μόνο που γεννά η χώρα μας είναι αδιέξοδα, αναξιοπιστία, ασυνεννοησία και ακυβερνησία.
            Γιατί; Γιατί εγκαταλείψαμε το Θεό και ζούμε την ερήμωση Του. Έχουμε παιδεία χωρίς αγωγή. Ζωή χωρίς  αλήθεια. Πορεία χωρίς αξίες. Αυτά είναι βασικά η αιτία του σημερινού καταντήματος. Και το γκρέμισμα των πνευματικών θεμελίων συνεχίζεται. Κάναμε το έγκλημα να μην μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Βυθιστήκαμε στο σκοτάδι. Ο Χριστός όμως δεν κοιμάται. Γι’ αυτό « ώρα ημάς εκ του ύπνου εγερθήναι». Καιρός να ξυπνήσουμε.
            Η καλή μέρα που περιμένουμε δεν θα έρθει μόνη της. Θα την φέρουμε εμείς με τη μετάνοια, την πίστη, και τις προσευχές μας.
            ΟΙ κοσμικές πολιτικές δεν μπορούν να μας βγάλουν από το σκοτάδι. Εμείς προσδοκούμε τον Ήλιο της Δικαιοσύνης Χριστό. Δεν περιμένουμε ένα Θεό που θα μας λύσει μαγικά τα επίγεια προβλήματα μας, ούτε θα αμνηστεύσει τα λάθη μας για να τα ξανακάνουμε.
            Πιστεύουμε στο Χριστό, τον αληθινό Θεό  για να δεχτεί τη μετάνοια μας και την πίστη μας.
            «Μακάριο το έθνος που έχει τον αληθινό Θεό ως Κύριο του». Αυτός είναι η αιώνια αλήθεια και ο δρόμος Του είναι πάντα ανοιχτός.
            Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξυπνήσουμε.
            Αυτό που μας λείπει είναι η ζωντανή επικοινωνία μας με τον ζώντα Θεό. Γι’ αυτό όσοι έχουμε κάποια ψήγματα πίστης ας στηρίξουμε την πίστη μας στον Κύριο. Να ομολογήσουμε ταπεινά την απομάκρυνσή μας  από το Θεό και ας δείξουμε διάθεση επιστροφής στην ελπίδα του.
            Προσευχή λοιπόν για ν’  αναδείξει  ο Θεός γνησίους ηγέτες με ηρωικό φρόνημα, με τόλμη και δύναμη για ν’ αντισταθούν στο σημερινό κατήφορο της πατρίδας μας.
            Οι ελπίδες μας βρίσκονται στη μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής γιατί στα αυτιά μας ηχεί η προτροπή του προφητάνακτος Δαβίδ : « μη πεπείθατε επ’ άρχοντες ανθρώπων εν οις ουκ έστι σωτηρία». Γιατί δε πιστεύουμε σε πρόσωπα που αλλάζουν θέσεις, αλλά στο Πανάγιο Πνεύμα που αλλοιώνει τούς μαθητές και « πανσόφους του αλιείς αναδεικνύει».
            « ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών»

            ( Αποσπάσματα από πρόσφατη εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: