Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο απόλυτος Θεός και ο απόλυτος άνθρωπος




            Κάποτε ένας νέος πλησίασε τον Χριστό και με την απολυτότητα που χαρακτηρίζει τους νέους, ισχυρίστηκε πως τηρεί όλες τις εντολές του Νόμου. « Τι άλλο μου λείπει;» ρώτησε. Ζητούσε τα πάντα, νόμιζε πως μπορεί τα πάντα…. Κι ο Χριστός απάντησε ζητώντας κι εκείνος με τη σειρά του τα πάντα: «δώσε την περιουσία σου στους φτωχούς και ακολούθησέ με». Μπροστά στην απερίσκεπτη απολυτότητα του νέου, ο Χριστός έθεσε μια απόλυτη αξίωση, μία απόλυτη προϋπόθεση που δεν είχε θέσει ποτέ σε κανέναν άλλο από εκείνους που Τον πλησίαζαν. Ύψωσε τον πήχη εκεί που ο νέος δεν μπορούσε να φτάσει. Και το έκανε αυτό για να του δείξει πως δεν χωρά απολυτότητα στη σκέψη των σχετικών ανθρώπων.
            Η απολυτότητα στη διάθεση και τη νοοτροπία των νέων είναι προσωρινή. Την διαδέχεται η συναίσθηση της μικρότητας και σχετικότητας μας, όταν με τον καιρό αξιωνόμαστε να σταθούμε ενώπιον του Απόλυτου Θεού. 

π.γ.στ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο χριστός ζήτησε τα πλούτη του;
τι συμβολική σημασία είχε αυτή η κουβέντα του Χριστού μας;
Γιατί όχι κάτι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω αγαπητέ μου ανώνυμε ότι ο Χριστός ζήτησε την περιουσία του νέου επειδή ο άνθρωπος πολύ εύκολα προσκολλάται στα πλούτη και στα εγκόσμια αγαθά και πολύ δύσκολα τα απορρίπτει. Άλλωστε ο Ιησούς αλλού είχε πει ότι πολύ δύσκολα θα μπει πλούσιος στην Βασιλεία του Θεού.