Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΥΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 19-2-2005. 19-2-2015



 
 
          Μετά την αποχώρηση του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ από την Ι. Μητρόπολη Πατρών, οι ελπίδες και οι προσευχές του ι. Κλήρου και του ευσεβούς πατραϊκού Λαού δεν διαψεύστηκαν. Ο Θεός απέστειλε αρχιερέα άξιο, ευσεβή, ταπεινό, δραστήριο, ακατηγόρητο και αφοσιωμένο στην ιερή αποστολή της επισκοπικής διακονίας, ο οποίος με την μέχρι τούδε πολιτεία του δημιούργησε την απόλυτη πεποίθηση ότι η αποστολική τοπική μας Εκκλησία θα διαπρέψει με τον νέο ποιμενάρχη της, τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ.
          Έχομεν, λοιπόν, αρχιερέα … όπως ακριβώς παρουσιάζει την εικόνα του ο απ. Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του. Αυτός ο αρχιερέας μας χρειάζονταν: άγιος, άκακος, αψεγάδιαστος. Στη δεκαετία  που διέρρευσε κέρδισε τις καρδιές του Κλήρου και του Λαού από ήδη από την ημέρα της ενθρονίσεώς του στην αποστολική καθέδρα του προσφέραμε αυθόρμητα και αβίαστα τον σεβασμό, την αποδοχή, την αγάπη, την υπακοή, την διάθεση ν’ αποτελέσουμε το εν Χριστώ ποίμνιό του με την πεποίθηση ότι θα μας οδηγήσει «εις νομάς σωτηρίους».
          Ο άγιος Κάλλιστος Ξανθόπουλος συμβουλεύει: «Ζήτησον ευρείν οδηγόν και διδάσκαλον απλανή». Και αυτόν τον οδηγόν απέστειλε το Πνεύμα το Άγιον στην επισκοπική μας περιφέρεια. Είμαστε ευγνώμονες στο Θεό που εισακούστηκαν οι προσευχές μας και εξελέγη Μητροπολίτης Πατρών ένας πνευματικός άνθρωπος με απλότητα και προσήνεια και ταυτόχρονα με δυναμισμό και ζέση ανιδιοτελούς και ανάργυρης προσφοράς.
          Η ιδιαίτερη θρησκευτικότητα που χαρακτηρίζει τον πατραϊκό Λαό δημιούργησε προϋποθέσεις για την ευμενή αποδοχή ενός γνήσιου πνευματικοί ηγέτη, ο οποίος ποδηγετεί το ποίμνιό του  στ’ αχνάρια φωτεινών παραδειγμάτων που εκλέησαν την τοπική μας Εκκλησία δια μέσου των αιώνων.
          Σεβασμιώτατε,
          Η προσωπική σας γη, η νέα πατρίδα σας, αυτή της Ι. Μητροπόλεως  Πατρών έχει ανάγκη από τον καθάριο λόγο σας και την πατρική σας ενίσχυση για να μας ενθαρρύνει στον ανηφορικό δρόμο του καθ’ ημέραν βίου αξίως του Κυρίου. Αποδειχτήκατε ένας γενναίος συνοδοιπόρος και φωτεινός οδοδείκτης και με την επισκοπική παρουσία σας εκλαμπρύνατε και εμφυσήσατε τον αγώνα για πνευματική ανύψωση της επαρχίας σας  και με ιδιαίτερη προσπάθεια προτάξατε τους θεοφιλείς στόχους σας και προσεγγίσατε το Λαό σ’ όλες του τις ευαίσθητες ανάγκες του.
          Σ’ αυτή την ποιμαντορική σας αποστολή θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε σας βήμα, καθώς οι σημερινές συνθήκες απαιτούν συντονισμένες ενέργειες και συστράτευση όλων στον καλό αγώνα της πίστεως. Η προσωπικότητά σας και το ανύσταχτο ενδιαφέρον σας μας προσκαλεί να διαθέσουμε τις ασθενείς δυνάμεις μας στην υπηρεσία του εκκλησιαστικού έργου του οποίου εσείς επιτυχώς ηγείσθε, καθώς αναλώνεσθε καθημερινά στην υπόθεση της εν Χριστώ σωτηρίας του ποιμνίου σας.
          Σεβασμιώτατε, ανοίγουμε την καρδιά και την ψυχή μας και ευχόμαστε να έχετε καλές και πολλές ακόμη δεκαετίες να εορτάσατε. Ο Θεός να σας χαρίζει υγεία για να επιτελείτε ανελλιπώς το θεάρεστο έργο σας ως γνήσιος ποιμένας Ιησού Χριστού.
         
          Στον εκφραστή της αρχοντικής αγάπης, τον καλό ποιμένα που αναλώνεται για τη δόξα της Εκκλησίας, τον ενσαρκωτή της ορθόδοξης παράδοσης και ευσεβείας ευλαβώς και ταπεινώς προσφέρεται.

Πρωτ. Γερασιμάγγελος Στανίτσας
           

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντα άξιος και ευλογημένος να είναι ο Δεσπότης μας.

Ανώνυμος είπε...

Να τα χιλιάσει ο Μητροπολίτης Πατρών.
Να είναι πάντα άξιος, να έχει φωτισμό Θεού και να προοδεύει κατά Χριστόν!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία και θεολογικότατη η ευχητήρια αναφορά του σεβαστού πατρός Γερασιμαγγέλου.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος ότι ο Μητροπολίτης Πατρών θα αφήσει ιστορία στην τοπική εκκλησία των Πατρών!