Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Άγιο Πνεύμα και πρακτική Θεολογία




          Όποιος νομίζει ότι μπορεί να γνωρίσει τα μυστήρια του Θεού με την εξωτερική επιστημονική θεωρία, μοιάζει με ανόητο που θέλει να δει τον παράδεισο με τηλεσκόπιο.
          Όσοι ασκούνται Πατερικά, γίνονται πρακτικοί θεολόγοι με την επίσκεψη της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Όσοι από αυτούς έχουν και την εξωτερική μόρφωση, εκτός από την εσωτερική της ψυχής, μπορούν να περιγράφουν τα θεία μυστήρια και να ερμηνεύουν σωστά, όπως έκαναν πολλοί άγιοι Πατέρες.
          Εάν όμως δεν συγγενέψει κανείς με τους Αγίους Πατέρες και θελήσει να μεταφράσει ή να γράψει, θα αδικήσει τους Αγίους και τον εαυτό του και τον κόσμο με την πνευματική του θολούρα.
          Ούτε πάλι είναι σωστό να θεολογεί κανείς με ξένες θεολογίες, διότι αυτό μοιάζει με στείρο άνθρωπο που υιοθετεί ξένα παιδιά και τα παρουσιάζει μετά για δικά του και παριστάνει τον πολύτεκνο πατέρα. Οι άγιοι Πατέρες έβγαζαν από την καρδιά τους τον θείο λόγο ή τις εμπειρίες τους από τις πνευματικές μάχες εναντίον του κακού και από τα πυρά των πειρασμών, τις οποίες ομολογούσαν ταπεινά ή έγραφαν, για να βοηθήσουν εμάς τους μεταγενεστέρους, από αγάπη, την οποία δεν κρατούσαν ποτέ για τον εαυτό τους, επειδή γίνονται τότε αιτία να στερηθούν τη θ. Χάρη, για να μην κριθούν περισσότερο αχάριστοι και για να μην γκρεμιστούν από την μεγάλη τους κενοδοξία.
          Εκείνοι που ευγνωμονούν τον Θεό για όλα και όλο παρακολουθούν τον εαυτό τους ταπεινά, και με καλοσύνη παρακολουθούν τα πλάσματα και τα δημιουργήματα του Θεού θεολογώντας, γίνονται οι πιο πιστοί θεολόγοι, και αγράμματοι να είναι, όπως οι αγράμματοι βοσκοί που παρακολουθούν στην ύπαιθρο μέρα- νύκτα τον καιρό και γίνονται καλοί μετεωρολόγοι.
          Όταν προηγηθεί η καθαρότητα στον άνθρωπο, και έλθει η απλότητα με την θερμή της πίστη και με την ευλάβεια, τότε πια φιλοξενείται μέσα μας η Αγία Τριάδα, και με τον θείο εκείνο φωτισμό εύκολα βρίσκει κανείς των θείων νοημάτων, για να ερμηνεύσει το Πνεύμα του Θεού με απλό και φυσιολογικό τρόπο, χωρίς διανοητικό πονοκέφαλο…

          Οσίου ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ Αγιορείτη, «ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: