Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Εκοιμήθη ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος


Έτσι ξαφνικά, έφυγε χθες γύρω στις έντεκα και μισή από πνευμονικό οίδημα ο 64χρονος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος Φωκάς. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη Κεφαλονιά χωρίς κανείς να μπορεί να το πιστέψει. Ο Γεράσιμος Φωκάς είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στη σημερινή τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Αργά το βράδυ σε μοναστήρι στο Χορτιάτη όπου και φιλοξενούταν ένιωσε μικρή αδιαθεσία και ζήτησε να πάει να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί. Tα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη Κεφαλονιά και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έφυγε. Είχε γεμίσει ασφυκτικά από πιστούς ο Αγιος Διονύσης ο Αρεοπαγίτης, όταν έγινε η χειροτονία του και  όλοι φώναζαν ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ … Ετοιμάζονταν λαοθάλασσα πιστών να τον υποδεχθεί στο νησί του στις 2 Ιουλίου για την ενθρόνισή του…

Η Μητρόπολη Κεφαλληνίας επιβεβαίωσε την θλιβερή είδηση, αποστέλλοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Με μεγάλη θλίψη αναγγέλεται η προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, του Κεφαλλήνος, κυρού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ. Το θλιβερό γεγονός συνέβη εις την Ιεράν Μονήν Χορτιάτη Θεσσαλονίκης περί την 3ην πρωινήν της σήμερον, από καρδιακή προσβολή, όπου ο αείμνηστος Μητροπολίτης είχε μεταβή διά την ενθρόνισι σήμερον του νέου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ. Το Σκήνωμα του αειμνήστου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ θα ευρίσκεται στην Κυλλήνη στις 4:15 μ.μ. διά τον Πόρο. Από τον Πόρο εν πομπή θα αφιχθή περί τις 6:30 μ.μ. εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Ευαγγελιστρίας Αργοστολίου, όπου θα παραμείνη εις λαικόν προσκύνημα έως την Τριτην 23 Ιουνίου το απόγευμα. Την Τρίτη το απόγευμα περί την 5ην απογευματινήν θα μεταφερθή το Σκήνωμά του εν πομπή εις την Μονήν Αγίου Γερασίμου Ομαλών, όπου θα παραμείνει εις προσκύνημα μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 1μ.μ. όπου και θα ψαλή η νεκρώσιμος Ακολουθία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ".

Το Πρόγραμμα υποδοχής και τιμητικών εκδηλώσεων εις μνήμην του αειμνήστου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, έχει ως ακολούθως:

Δευτέρα 22/6/2015 Ώρα 5:30 μ.μ.

 Υποδοχή Σκηνώματος Μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ εις τον Πόρον.

 Ώρα 6:30 μ.μ. υποδοχή του Σκηνώματος εις Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελιστρίας Αργοστολίου, όπου θα τεθή εις Λαικό Προσκύνημα.

Ώρα 10:00 μ.μ έναρξη ιεράς Αγρυπνίας

Τρίτη 23/6/2015 Ώρα 7:30 π.μ.

Όρθρος και Αρχιερατική θεία Λειτουργία.

 Ώρα 5:00 μ.μ. μεταφορά Σκηνώματος εν πομπή μέχρι τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Αργοστολίου και εν συνεχεία εις την Μονήν Αγίου Γερασίμου, (μεγάλου Ιερού Ναού), όπου θα τεθή εις Λαικό Προσκύνημα.

Ώρα 10:00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία εις Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών ( Μεγάλο Ναό ).

Τετάρτη 24/6/2015 Ώρα 7:30 π.μ.

Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική θεία Λειτουργία.

 Ώρα 1:00 μ.μ. Εξόδιος Ακολουθία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε επίσης ανακοίνωση εκφράζοντας την βαθειά συγκίνησή της για το τραγικό γεγονός: 
"Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε σήμερα σε ηλικία 64 ετών στην Ι .Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, όπου είχε καταλύσει προκειμένου να παραστεί στη σημερινή ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς) εγεννήθη το 1951 στον στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Επούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1998. Μοναχός εκάρη στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Διάκονος εχειροτονήθη το έτος 1989 και Πρεσβύτερος το 1998 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Σπυρίδωνα λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Κεφαλληνίας από το 1998 έως και την ημέρα της εκλογής του. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας εχειροτονήθη στις 31 Μαΐου 2015.
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου θα ψαλεί στην Ιερά Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 13.00. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Κεφαλληνίας ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άγνωστες οι βουλές του Κυρίου.
Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ είπε...

Ο ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟΣ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ!