Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Η Αγία Ευφρασία

Η Αγία Μάρτυς Ευφρασία καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως Μαξιμιανού (285-305 μ.Χ.). Προερχόταν από επίσημη γενιά και διακρινόταν για την σωφροσύνη και το χρηστό της ήθος.
Την Ευφρασία την κατήγγειλαν ότι πιστεύει στον Χριστό. Τότε οι ειδωλολάτρες της ζήτησαν να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνη όμως έμεινε σταθερή και ακλόνητη στην πίστη της. Για τον λόγο αυτό την παρέδωσαν σε έναν άντρα άξεστο και βάρβαρο να την ατιμάσει. Η Αγία όμως απέφυγε την ατίμωση με τον εξής τρόπο: υποσχέθηκε στον άξεστο και βάρβαρο εκείνον άνθρωπο ότι, αν δεν την πειράξει, θα του δώσει ένα φάρμακο, το οποίο να χρησιμοποιεί στις μάχες, ώστε να μην πληγώνεται από τα ξίφη και τα ακόντια των εχθρών του. Και για να τον πείσει ότι αυτό που του υποσχέθηκε έχει βάση, έσκυψε το κεφάλι της και του είπε να την χτυπήσει με το ξίφος στον αυχένα της, ώστε αμέσως να το επιβεβαιώσει. Εκείνος σχημάτισε την γνώμη ότι ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα αυτό που του υποσχέθηκε η Αγία και, αφού σήκωσε το ξίφος του, την κτύπησε δυνατότερα στον αυχένα, με την βεβαιότητα ότι αυτή δεν θα πάθαινε τίποτα.
Έτσι το σχέδιο της Αγίας Μάρτυρος Ευφρασίας πέτυχε. Δηλαδή κόπηκε μεν το κεφάλι της από το ξίφος του δημίου, όμως αυτή διέσωσε την αγνότητά της και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

πηγή :www.synaxaristis.googlepages.com

Με αφορμή τον βίο της Αγίας Ευφρασίας ο ενορίτης μας Νικόλαος Βοϊνέσκος μάς έστειλε το παρακάτω ποίημα, αφιερωμένο στην αγνότητα :


ΑΓΝΟΤΗΤΑ

Αγνότητα λουλούδι τ’ ουρανού
Μυρίπνοο σαν κρίνο του αγρού
Αγνότητα αγγέλων υμνωδία
Εξαίσια ανθρώπων ευωδία.

Αγνότητα υγεία και χαρά
Υπέροχη των νέων ομορφιά
Αγνότητα ανδρείων αρετή
Θεμέλιο για θεία προκοπή.

Αγνότητα πανώρια φορεσιά
Σαν σένα δεν θα βρω άλλη καμιά
Αγνότητα στολή της Παναγίας
Πορφύρα ανεκτίμητης αξίας.

Αγνότητα αστέρι λαμπερό
Σταλμένο απ’ τον Άγιο Θεό
Αγνότητα με σένα οδηγό
Θ’ ανέβω κει ψηλά στον ουρανό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον κ.Νίκο που για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είνια πιστό τέκνο της εκκλησίας και τη ςενορίας μας...
τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Ο Θεός να τον έχει καλά...
Να εύχεται γι αόλους μας γιατί έχει καθαρό βίο...

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο ποίημα, αγνό και απλό. Υποθέτω από άνθρωπο απλο και αγνό, όπως ο Νίκος Βοινέσκος. Θα ήθελα περισσότερη συνεργασία με το Νίκο. Μας βοηθάει πολύ.