Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

3ήμερο αφιέρωμα στο Κυπριακό Έπος της ΕΟΚΑ

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Ο αγώνας του 1955-1959, που σημάδεψε τους προσανα­τολισμούς και το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου στον αιώνα μας, δεν προέκυψε τυχαία. Απετέλεσε την κορύφωση των προσπαθειών για διεκδίκηση του αιτήματος των Ελλήνων της Κύπρου για ελευθερία. Ήταν η απάντηση στην επίμονη άρνηση των Βρετανών να αποδώσουν δικαιοσύνη στην Κύπρο. Να ανταποκριθούν στο αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου για ένωση με το φυσικό εθνικό κορμό, την Ελλάδα. Ο αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου για ελευθερία, ένας αγώ­νας εθνικός και συγχρόνως αντιαποικιακός, συνιστά την απάντηση ενός περήφανου λαού στους ισχυρούς της γης, στην επίμονή τους άρνηση να αποδώσουν στον Ελληνισμό της Κύπρου το στοιχειώδες δικαίωμα για ελευθερία.

Ύστερα από πολύχρονη καταπίεση, διωγμούς, κατατρεγμούς, μέσα σ' ένα κλίμα παγερής άρνησης, με μια παράλλη­λη, συστηματική προσπάθεια από μέρους των Άγγλων αποι­κιοκρατών ν' αλλάξουν την ψυχή και να δουλώσουν το φρό­νημά του, ο ελληνισμός της Κύπρου απάντησε πια με ένα ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα, αυτόν του 1955-1959.

Ο αγώνας του 1955-1959 στην Κύπρο αποτελεί ό,τι πιο ωραίο και υψηλό έχει να επιδείξει ο Ελληνισμός της Κύπρου. Πρόκειται για έναν αγώνα που ανέδειξε ηρωισμούς και ολο­καυτώματα και οδήγησε τελικά στην αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, τη φυγή των Άγγλων και τη δημιουργία του κυπριακού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: