Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η Θεία Λειτουργία και στη νοηματική γλώσσα


Πιλοτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Απόδοση της Θείας Λειτουργίας και στη νοηματική γλώσσα για τη διευκόλυνση των πιστών με προβλήματα ακοής δρομολογεί και πάλι η Εκκλησία της Ελλάδος. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου η Εκκλησία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα ταυτόχρονης απόδοσης της Θείας Λειτουργίας στη νοηματική γλώσσα.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στον Ι. Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 90) και θα συνεχίζεται στον ίδιο Ιερό Ναό κάθε τελευταία Κυριακή εκάστου μηνός. Στη Θεία Λειτουργία αυτής της Κυριακής θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή. Την ταυτόχρονη απόδοσή της Λειτουργίας στη νοηματική γλώσσα για τους πιστούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής θα αναλάβει ο κ. Στράτος Πατρινός, διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και θεολόγος.

Η μετάφραση των ιερών κειμένων γίνεται με τη βοήθεια ενός διερμηνέα, που στέκεται δίπλα στους κληρικούς και στους ψάλτες της Εκκλησίας και με νοήματα αποδίδει τους ψαλμούς που ακούγονται. Από το «Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς», έως τη Θεία Λειτουργία, τους εσπερινούς, τους χαιρετισμούς, την Ακολουθία του Νυμφίου και την Αναστάσιμη Ακολουθία, όλα τα Πατερικά κείμενα έχουν μεταφραστεί στη νοηματική γλώσσα για τους πιστούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει το γεγονός ότι η μετάφραση των κειμένων στη νοηματική προηγήθηκε της μετάφρασης του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα. Ξεκίνησε με τη βοήθεια της διερμηνέως Μαρούλας Κατσίμπρα από τον μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο, που δεν ζει πλέον. Στη συνέχεια σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε αρκετές εκκλησίες πάντα με τη βοήθεια των διερμηνέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη διευκόλυνσης των ατόμων με ακουστικές δυσκολίες στην κατανόηση της Θείας Λειτουργίας απασχόλησε και κατά το παρελθόν την Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρόμοιο πρόγραμμα είχε δρομολογήσει και ο μακαριστός Χριστόδουλος. Στον Ελλαδικό χώρο, αρκετές ενορίες κατά καιρούς προγραμματίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα Λειτουργίες με ταυτόχρονη απόδοση της Ακολουθίας και στη νοηματική γλώσσα. Ωστόσο, πουθενά δεν πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση.

Μόνη εξαίρεση ο ναός του Αγίου Μάρκου του κωφού στο Ρέθυμνο δημιούργημα του Συλλόγου κωφών της πόλης που οικοδομήθηκε στον περίβολο της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αρσανίου. Είναι ο πρώτος και μοναδικός Ναός, που τιμά τον προστάτη Άγιο των Κωφών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Το ναό επισκέφθηκε και λειτούργησε το 2003 και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγχαίροντας και ενθαρρύνοντας την απόδοση της Θείας Λειτουργίας και στη νοηματική γλώσσα.


Amen.gr


3 σχόλια:

Vasiliki Rimpa είπε...

Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία ....θέλω όμως να επισημάνω ότι είναι αναγκαίο σε όλες τις εκκλησίες να υπάρχει πρόσβαση για τα άτομα που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικά καροτσάκια ...χωρίς να είναι μόνο αυτο αναγκαίο αλλά και στο μέσα χώρο της εκκλησίας....

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Έχετε δίκιο.
Διαλαλούμε από άμβωνος ότι ο Χριστός ήλθε και κατήργησε τις ανισότητες και τις διακρίσεις, αλλά εμείς δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ούτε καν τα στοιχειώδη στους ανήμπορους συνανθρώπους μας.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Χριστόδουλε...
Ολα αυτά ήταν σκέψεις του μακαριστού Χριστοδούλου...
Να τα λέτε και αυτά...