Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

O Αμερικής Δημήτριος για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, που από την πρώτη στιγμή μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, βρέθηκε στην περιοχή και στάθηκε στο πλευρό των ομάδων διάσωσης, στους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων έκανε μια σύντομη δήλωση στο Amen.gr για την συμπλήρωση 8 χρόνων από την ημέρα εκείνη που συγκλόνισε τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, περίπου 3000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και περισσότεροι από 30 ομογενείς, βρήκαν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.



Ακολουθεί η δήλωση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου:



"Για μιά ακόμη χρονιά έχουμε την μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου, μιάς ημέρας που άλλαξε την ιστορία της Αμερικής και του κόσμου. Η ανάμνηση των τρομακτικών γεγονότων της ημέρας αυτής είναι νωπή παρά το ότι πέρασαν ήδη οκτώ χρόνια. Ιδιαίτερα εδώ στην Νέα Υόρκη ζούμε με άμεση συνείδηση των οδυνηρών γεγονότων και των συνεπειών τους.

Κατά την 11η Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε μια απροσδόκητη και απερίγραπτη έκρηξη κακού αλλά ταυτοχρόνως ζήσαμε και μία έκρηξη πρωτοφανούς αγάπης και εκπληκτικής αλληλεγγύης μεταξύ του λαού.

Όπως κάθε χρόνο, ως Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα τελέσουμε ειδική ακολουθία για όλα τα θύματα του απαίσιου τρομοκρατικού κτυπήματος το οποίο αφήρεσε από την Ομογένεια περισσότερους από 30 αθώους ανθρώπους.



Η ακολουθία θα γίνει στον χώρο όπου υπήρχε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Στον ίδιο χώρο, συν Θεώ, θα έχουμε εντός των επομένων ετών και την καινούργια εκκλησία του Αγίου Νικολάου που θα αντικαταστήσει την παλιά που εξαφανίστηκε μέσα στα ερείπια. Θα είναι μία εκκλησία η οποία θα αποτελεί όχι μόνο Ορθόδοξη παρουσία για την Νέα Υόρκη, την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και κέντρο προσευχής, περισυλλογής και γαλήνης για κάθε άνθρωπο ο οποίος θα βρεθή στον χώρο αυτό.

Στην ουσία μιλούμε για μιά μεταμόρφωση του παλιού σε κάτι καινούργιο, κάτι το οποίο θα είναι μαρτυρία της δυνάμεως και της πίστεως των ανθρώπων που μεταβάλλει την χειρότερη καταστροφή σε ευκαιρία θαυμαστής δημιουργίας".



Υπενθυμίζεται ότι το 2002, έξι μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση, τον τόπο της τραγωδίας επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο τέλεσαν τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων στο σημείο που κάποτε βρισκόταν ο ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου.



Ο κ. Δημήτριος τελεί κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση για τους αθώους πολίτες που έχασαν την ζωή τους ενώ προεξάρχει των θρησκευτικών εκδηλώσεων μνήμης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: