Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ

του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου


Η Ελένη είναι μια επιμελής μαθήτρια κάποιου Λυκείου της Αθήνας. Δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στους καθηγητές και είναι συνετή και προσεκτική στη συμπεριφορά της προς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της. Έχει ακόμη ένα εξαίρετο προσόν, είναι σεμνή και αγνή κοπέλα.

Δοξασμένο να είναι το όνομα του Θεού που υπάρχουν στις χαλεπές ημέρες μας νέοι και νέες που διατηρούν αγνό το σώμα τους και καθαρά τα μάτια, το νου και την καρδιά από εμετικά θεάματα, αισχρούς λογισμούς και βρωμερές επιθυμίες. Δεν είμαι προφήτης, αλλά πολύ φοβάμαι ότι όταν θα πάψουν να υπάρχουν αγνοί νέοι, τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου.

Κάποια μέρα πήγε στο σχολείο της Ελένης η μητέρα της για να ρωτήσει τους καθηγητές για την πρόοδό της. Ρώτησε και τον φιλόλογο, ο οποίος διέκρινε στο πρόσωπό της μία έκδηλη ανησυχία. Πήρε το θάρρος και την ρώτησε γιατί ανησυχεί. «Ξέρετε» κόμπιασε η μητέρα, «ανησυχώ διότι η Ελένη δεν έχει φίλο».

«Πώς;»: αναφώνησε έκπληκτος ο καθηγητής. «Ανησυχείτε διότι η Ελένη δεν έχει φίλο, αντί να χαίρεστε και να δοξάζετε το Θεό γι’ αυτό; Η Ελένη είναι ένα θαυμάσιο παιδί, ισορροπημένο και χαριτωμένο. Έχει φόβο Θεού, γι’ αυτό σέβεται τον εαυτό της και τους άλλους. Μην επηρεάζεσθε από τα παρδαλά κηρύγματα των παραμορφωμένων κουλτουριάρηδων. Η αγνότητα είναι το ωραιότερο στολίδι για μια κοπέλα».

Η μητέρα στηρίχτηκε από τα σοφά λόγια του εκλεκτού καθηγητού και αφού τον ευχαρίστησε, γύρισε στο σπίτι της χαρούμενη, δοξάζοντας το Θεό για το παιδί που της χάρισε.

Σκέπτεστε όμως τι θα γινόταν, αν ο καθηγητής ήταν οπαδός της ασυδοσίας και του πανσεξουαλισμού; Αλήθεια, πού φτάσαμε; Μήπως φτάσαμε στην εποχή που προεφήτευσε ο Μέγας Αντώνιος, ότι θα έρθει καιρός που οι άνθρωποι θα τρελαθούν και όταν βλέπουν ένα λογικό θα τον λένε τρελό; Σήμερα οι άπιστοι θεωρούνται προοδευτικοί και οι πιστοί σκοταδιστές, οι απάτριδες φιλελεύθεροι και οι φιλόπατρεις σωβινιστές, οι ανήθικοι μοντέρνοι και οι αγνοί καθυστερημένοι. Αλλ’ ας λέει ο αμαρτωλός κόσμος ότι θέλει, δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη του. Μας ενδιαφέρει τι λέει και τι θέλει ο Θεός. Και ο Θεός ζητεί να μένουμε αγνοί μέχρι το γάμο, για να παίρνουμε επάξια τα στέφανα της νίκης. Ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά όχι αδύνατος. Αυτό βεβαιώνουν ο Θεάνθρωπος Κύριος, οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και οι τίμιοι ιατροί. Ο Χριστός μας δίνει την παντοδύναμη χάρη Του για να νικήσουμε σε αυτόν τον ωραίο αγώνα. Φθάνει να θελήσουμε να πούμε με όλη μας την καρδιά: Ναι στην αγνότητα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ περιοριστικός ορισμός τής αθωότητας.

Vasiliki Rimpa είπε...

Μια όμορφη τοποθέτηση περί αθωότητας....χωρά όμως πολύ συζήτηση.
Οχι προς την ουσία ..διότι ...ναι ....ιδανικός δρόμος , δύσκολος αλλά εφικτός.
Για μένα η αθωότητα πρέπει να πηγάζει από μέσα μας...μέσα στη καρδιά μας ...στη σκέψη μας...αν η αθωότητα είναι δημιουργημα του...μη ...ή του έτσι πρεπει να είμαι ώστε να ακολουθώ πιστά το γράμμα του Θεού ...τότε κάπου χανουμε την αθωότητα.

Είναι κατά ένα τρόπο επειδικτική αθωότητα...ως διαφοροποίηση είναι πολύ δύκσολο να γίνει αντιληπτό ...πρωτίστως από τους ιδίους.

Αυτό που μου αρέσει εδώ σε σας και έχω γίνει φανατικός οπαδός της σελίδας σας ...είναι ...ότι μου καλλιεργείται σκέψεις....το ευχαριστώ είναι λίγο που οφείλω να πω.....

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Έχετε δίκιο Βασιλική,

Η αγνότητα και η καθαρότητα πρέπει να πηγάζει από μέσα μας. Δεν έχει νόημα μέσα μου να είμαι" βρώμικος" και "ακάθαρτος" και εξωτερικά να επιδεικνύομαι ως καθαρός.
Η Αγ.Γραφή κάπου λέει ότι μονάχα και η επιθυμία είναι μοιχεία. Άρα πρωτίστως μένουμε καθαροί εσωτερικά και αυτό θα έχει ως συνέπεια και την εξωτερική.

Για τα καλά σας λόγια σας ευχαριστούμε πολύ.
Όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία αυτού του ιστολογίου δεν θέλαμε με τίποτα να φτιάξουμε μονάχα άλλο ένα ψυχωφέλιμου τύπου ιστολόγιο. Το ζητούμενό μας ήταν ένα ιστολόγιο μέσα στην κοινωνία, με θέματα που απασχολούν όλους μας, μικρούς και μεγάλους, και προ πάντων δεν θέλαμε με τίποτα να διδάξουμε "μη" και " πρέπει" . Ο προβληματισμός των αναγνωστών μας είναι ένα από τα ζητούμενα. Εννοείται και ο ελεύθερος διάλογος και η προβολή όλων των απόψεων.

Να είστε πάντα καλά.