Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

16 Αυγούστου : εορτή Οσίου Γερασίμου Κεφαλληνίας




Με ιδιαίτερη ευλάβεια οι απανταχού Κεφαλλήνες και όχι μόνο, σήμερα 16 Αυγούστου, εορτή του Οσίου πατρός Γερασίμου του νέου ασκητού και θαυματουργού, στρέφουν τον νου και κλίνουν γόνυ καρδίας στα Ομαλά Κεφαλληνίας, όπου βρίσκεται θησαυρισμένο το χαριτόβρυτο λείψανό του.

Η Ορθοδοξία σήμερα εορτάζει έναν μεγάλο Όσιο και Ασκητή, πρότυπο αρετής, ασκήσεως και αγιότητος με το ιδιαίτερο χάρισμα της εκδίωξης των δαιμονίων και της ελευθέρωσης του ανθρώπου από την κυριαρχία του πονηρού.

Η εμβέλεια της αγιότητός του είναι οικουμενική και πανορθόδοξη. Πολυάριθμα πλήθη πιστών απ’ όλα τα σημεία της οικουμένης προσέρχονται με πίστη για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανό του, το οποίο σε πείσμα του χρόνου παραμένει άφθαρτο, αναλλοίωτο και ευωδιάζον εις ευλογίαν των πιστών.

Σήμερα πολλές χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν, ήδη από χθες, στα Ομαλά Κεφαλληνίας για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που έχει οργανώσει η τοπική Ι.Μητρόπολη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολυάριθμα πλήθη των «πολυγερασίμων» (όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο μακαριστός Κεφαλληνίας Προκόπιος) για να λάβουν την ευλογία του αγίου.

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς τον Θεόν, ο οποίος δεν μας άφησε ορφανούς μέσα στο πέλαγος της αμαρτίας, αλλά αναδεικνύει τους Αγίους του ως φάρους και δείκτες πορείας για τον πονεμένο και πλανεμένο άνθρωπο. Η ζωή των Αγίων είναι ένα πλήρες εγχειρίδιο θείας παιδαγωγίας, το οποίο παιδαγωγεί τον άνθρωπο που με ταπείνωση αποδέχεται αυτήν την θεία αγάπη.

Ο κάθε πιστός καλείται να συμμετάσχει ορθοδόξως στην ιερά μνήμη του Οσίου πατρός Γερασίμου και να μιμηθεί το χρυσωρυχείο των αρετών του, ώστε να γίνει με την ζωή του οδηγός πλανωμένων.


Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών


π.Γ.Στ.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aγιε μου Γερασιμε μεγαλη η χαρη σου ευλογησε μας Παππουλη τους αμαρτωλους και δυναμωσε μας,αμην, αγια τριας ελεησον ημας.