Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Χάσαμε 2 εκατ. στρέμματα δασών μέσα σε 20 χρόνια

Του Γιάννη Eλαφρού


Καμπανάκι συναγερμού αποτελεί η χθεσινή δημοσιοποίηση της έρευνας του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το μέλλον των ελληνικών δασών. Σύμφωνα με τη δασική χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε, η χώρα μας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει χάσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, κυρίως μέσω πυρκαγιών. Ταυτόχρονα όμως, μέσω της επέκτασης των γεωργικών εκτάσεων, των οικισμών και άλλων υποδομών χάθηκαν άλλα 4 εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης, που αποτελούν φυσική ασπίδα προστασίας των δασών και της βιοποικιλότητας. Η απώλεια τόσο μεγάλων εκτάσεων δασικής και χορτολιβαδικής γης, αποτελεί τρομερό πλήγμα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η έκθεση του WWF επισημαίνει βασικές αιτίες της αποψίλωσης των δασών στην Ελλάδα: η απουσία δασικών χαρτών, η χρόνια εκκρεμότητα δασολογίου και κτηματολογίου, το έλλειμμα στον ορισμό των δασών (μετά τη φετινή κατάργηση του δασοκτόνου 3208/2003), η ανυπαρξία εθνικού συστήματος καταγραφής της έκτασης και παρακολούθησης της κατάστασης των δασών. Ταυτόχρονα, η «ανεξέλεγκτη δόμηση και δημιουργία υποδομών συνεχίζει να επηρεάζει τις φυσικές εκτάσεις, δημιουργώντας μια συνεχή πηγή οχλήσεων και αλλαγών χρήσεων».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι ερευνητές του WWF στη συνεχή απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ «δεν φαίνεται να προωθείται στη θέση της κάποια άλλη δομή της Πολιτείας που να μπορεί να συνεισφέρει στο έργο της προστασίας των δασών. Ακόμα και για τα πλέον πολύτιμα δάση της χώρας μας (Εθνικά Πάρκα ή ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA) τα μέτρα διαχείρισης είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ και οι σχετικοί Φορείς Διαχείρισης (όπου υπάρχουν) αντιμετωπίζουν τεράστια ελλείμματα».


ΟΙΚΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: