Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ   ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

 Άγιος Νεκτάριος, επίσκοπος Πενταπόλεως  
 
           Ο φίλος είναι άνθρωπος αγαθός, η ψυχή του έχει υγεία, σκέπτεται φρόνημα και συνετά, και αγαπά την αρετή. Είναι άνθρωπος ακέραιος στο ήθος του, πιστός στην αγάπη του, τίμιος και αληθινός σ’ ό,τι λέει, σταθερός στα φρονήματα του και τα συναισθήματα του, καλός σύμβουλος, που λέει με παρρησία την γνώμη του και φιλοδίκαιος και σ’ όλα του αληθινός και σωστός
Ο φίλος ταιριάζει μ’ αυτόν που αγαπά. Είναι σαν ομοίωμα του, και νομίζει για δική του τη χαρά του φίλου του, και την θλίψη του σαν δική του θλίψη. Κι’ έχει σ’ αυτό μεγάλη ευαισθησία, κι αμέσως διαισθάνεται την ψυχική διάθεση του φίλου του, και υποφέρει κι αυτός μαζί του, την μαντεύει αυτός και σπεύδει να τον βοηθήσει, δίνοντας πρόθυμα την αρωγή του, και κάνοντας δικό του τον κίνδυνο του φίλου του.
          Οι φίλοι του φίλου του είναι και δικοί του φίλοι, και οι εχθροί του δικοί του εχθροί. Και μάχεται και διακινδυνεύει γι’ αυτόν, γιατί μέσα στο σώμα του κατοικεί και η ψυχή του φίλου του. Ο φίλος  είναι σύμβουλος άριστος, που λέει πάντα την άριστη γνώμη και υπερασπίζεται σαν δική του υπόληψη και την τιμή του φίλου του, κι’ ό,τι  είναι ιερό και άγιο στο φίλο του, είναι εξ ίσου ιερά κι’ άγια για τον εαυτό του.
          «Φίλος αληθής, σκέπη κραταιά, και ο ευρών εύρε θησαυρόν». Ο φίλος ο αληθινός, είναι στήριγμα και προστασία δυνατή, κι’ αυτός που τον βρήκε είναι σαν να βρήκε θησαυρό. Από κάθε τι πολύτιμο που έχουμε, ο καλός φίλος είναι πολυτιμότερος. Είναι πλούτος ανεκτίμητος, είναι κτήμα που αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κτήμα μας και δεν υπάρχει τρόπος να ζυγιασθεί η αξία του και η ομορφιά του. Ο καλός φίλος μένει ο ίδιος και στις δυστυχίες και στις ευτυχίες του φίλου του. Και επαινεί  αυτά που είναι αξιέπαινα, και κατηγορεί τα αξιοκατάκριτα.
          Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να είναι φίλος. Κι’ ο Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει: «ο πιστός φίλος είναι θησαυρός έμψυχος, κήπος κλειστός, πηγή σφραγισμένη, λέω δε φίλους, τους καλούς και τους αγαθούς, που τους ενώνει και τους συνδέει η αρετή».

π.Γ.Στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο.