Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ, π.Γ.Στ



 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗΣ
 
          Ο ταλαίπωρος κάτοικος του πλανήτη μας νοιώθει απογοητευμένος από τη διαπίστωση πως «οι μεγάλες δυνάμεις» της εποχής μας εξελίσσονται σε δυνάμεις του μεγάλου κακού. Είναι μεγάλη η σειρά αιματηρών συγκρούσεων και πολέμων, τις οποίες ως γνωστόν τις ανάβουν και τις τροφοδοτούν οι « μεγάλες δυνάμεις», οι οποίες χιμούν στα μικρά κράτη και τα κατασπαράζουν.
          Ας μη μας μιλάνε για δημοκρατίες και σοσιαλισμούς. Διότι όλοι σιωπούν μπροστά στο σφαζόμενο άνθρωπο αυτής της γης. Και δεν είναι απλώς ένοχη αυτή η σιωπή, είναι στοιχείο συντέλειας του ανθρώπινου γένους.
          Το ανθρώπινο γένος βαίνει προς καταστροφή. Αλλά αυτά είναι γενικότητες. Τι θα γίνει με τις Παλαιστίνιες μανάδες που κείνται νεκρές με τα σκοτωμένα παιδιά τους; Τι θα γίνει με τις Κύπριες μητέρες που περιφέρουν τις φωτογραφίες των παιδιών του, ρωτώντας τους διαβάτες αν είναι νεκρά ή αιχμάλωτα; Τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των Σουδανών και Αιθιόπων των νεκρών της Αγκόλα; Να πάρουν τα οστά των παιδιών τους και να τα στοιβάξουν επάνω από τα ανάκτορα των μεγάλων δυνάμεων και να τα κάνουν μακάβριες πυραμίδες, που να μνημονεύουν τους τόπους όπου παίρνονται οι αποφάσεις για τον εξολοθρεμό των ανύποπτων ανθρώπων της Παλαιστίνης, της Γάζας, της Κύπρου ή των « ερήμων του Ιορδάνου».
          Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές αντιπροσωπείες. Λείπουν ωστόσο οι αντιπρόσωποι των νεκρών. Δεν επιτρέπεται μια τέτοια τεράστια «τάξη» ανθρώπων να μην αντιπροσωπεύονται στα σύγχρονα κοινοβούλια δημοκρατικά και σοσιαλιστικά. Διότι πρόκειται για μια τάξη ανθρώπων που τους διακυβεύονται ύψιστα συμφέροντα. Δεν πρόσφεραν τα χρήματα τους για  κερδοφόρες επενδύσεις, αλλά την ίδια τη ζωή τους. Και αν η ζωή τους θυσιάστηκε μάταια, πρέπει να ζητηθεί λόγος από αυτούς που τους θυσίασαν.
          Το πολυτιμότερο πράγμα που διαθέτει αυτός ο πλανήτης είναι η ζωή. Περπατήσαμε στην έρημο της σελήνης και τώρα είδαμε το θανατερό τοπίο του Άρη, όπου υπάρχει ψύχος 80 βαθμοί κάτω από το μηδέν. Έτσι έρημο φαίνεται όλο το σύμπαν. Και μόνο η γη θάλλει από ζωή, αυτό το ανυπέρβλητο θαύμα. Και το καταστρέφουμε. Και οι μεγάλες δυνάμεις εξαπολύουν όλη την τερατώδη τεχνολογία τους ενάντιο του.
          Σε όσους αφαιρέθηκε η ζωή, τους αφαιρέθηκε ο λόγος. Αυτό είναι εγκληματικό. Πρέπει να συγκληθούν σε μακάβρια κοινοβούλια τα εκατομμύρια του Παγκοσμίου πολέμου, των πολέμων του Βιετνάμ, της Μ. Ανατολής, της Κύπρου, του Λιβάνου της Αγκόλα κ.α., έστω και με αντιπροσώπους των, τους πατεράδες τους, τις μανάδες τους, τα αδέλφια τους, και να τους πουν οι ισχυροί του κόσμου: γιατί τους σκότωσαν; Για ποια ελευθερία; Για ποιο ανθρωπισμό;
          Διότι οι νεκροί διαθέτουν πείρα, που κανένας ζωντανός δεν μπορεί  να την έχει. Είναι η πείρα του εκτελεσμένου, του πυρπολημένου, η πείρα της τελευταίας κραυγής και το βύθισμα σε μια άλλης ζωή, χωρίς λόγο και χωρίς δικαίωση.
          Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ιστορία ερήμην των νεκρών της ιστορίας. Διότι τότε οι εγκληματίες ανάμεσα μας  θα πληθαίνουν, οι μακελάρηδες της ανθρώπινης σάρκας  τροχίζουν τα μαχαίρια τους και δοκιμάζουν τον «αθέρα» τους σε τοπικούς πολέμους, προετοιμάζοντας τη νέα ανθρωποσφαγή.
                   Τι κάνουν οι πνευματικοί άνθρωποι, οι ταγοί της κοινωνίας; Τι κάνουν οι Εκκλησίες αφού επαγγέλλονται την επί γης ειρήνη; Τι νόημα έχουν τα λόγια, όταν δεν πάμε με το μέρος των ανυπεράσπιστων ανθρώπων αυτής της γης, που την καταληστεύουν και την κατασφάζουν;
          Βέβαια η ιστορία ποτέ δεν ήταν καλύτερη. Διάθετε όμως περιθώρια, ενδοχώρα, που δεν την έφτανε η καταστροφή. Διότι η τεχνολογία είναι ικανή να καταστρέψει και την τελευταία γωνιά της γης και τον τελευταίο κάτοικο της. Μια ενδοχώρα υπάρχει στην ιστορία αδιάφθορη, Είναι η χώρα των νεκρών της.
          Όσο τη λησμονεί τόσο τα χειρότερο γι’αυτήν. Διότι μόνο οι νεκροί διαθέτουν τη σοφία που μπορεί να μας σώσει. Πρέπει οι ζωντανοί να νοιώσουν βαθύτατα ένοχοι απέναντι τους, αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος να εξαγνισθούν, και να μην καθίσταται εκτελεστή καμιά τους απόφαση αν πρώτα δεν εγκρίνεται από το κοινοβούλιο των νεκρών.    
«Έγκοπος Λόγος»
π.Γ.Στ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο και Όντως Πετυχημένο το Κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Σοφό.