Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Από το τιμητικό αφιέρωμα στην ΜΗΤΕΡΑ




2 Φεβρουαρίου, Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου

          Με ιδιαίτερη  χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα ημέρα εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τον μεγάλο και σπουδαίο εργάτη της κοινωνίας που λέγεται ΜΗΤΕΡΑ.
          Προϋπόθεση μιας υγιούς κοινωνίας θεωρείται η οικογένεια η οποία δημιουργείται και διασφαλίζεται μέσα σε μια ομαλή και αρμονική συζυγία και της οποίας το βασικό θεμέλιο είναι η Μητέρα. Γι’αυτό και δεν είναι τυχαίο το υποστηριζόμενο «καλύτερες μητέρες για μια καλύτερη ανθρωπότητα».
          Η ευθύνη βέβαια για τέτοιες μητέρες είναι ευθύνη όλων μας.
          Είναι αλήθεια, ότι οι υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις της ευδαιμονιστικής εποχής μας, δημιουργούν  στους σύγχρονους νέους υψηλές προσδοκίες, στις οποίες δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν, με συνέπεια η επιθυμία απόκτησης ενός παιδιού να ακυρώνεται από την επιθυμία του «τέλειου παιδιού», το οποίο θα ζήσει σε ιδανικές οικονομικές συνθήκες.
          Το 50% των μητέρων εργάζονται και προσπαθούν να συμφιλιώσουν την παρουσία τους στην οικογένεια με τις εργασιακές συνθήκες, προσπάθεια που η σημερινή οικονομική πραγματικότητα καθιστά δύσκολη.
          Η Εκκλησία μας, όμως, δεν ζητά από την μητέρα μια βιολογική γονεϊκότητα. Η ζωή του παιδιού είναι δωρεά του Θεού στους γονείς. Γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να δουν το παιδί σαν μια ιδιαίτερη ευλογία και αποκάλυψη της παρουσίας του Θεού.
          Στο Ευαγγέλιο διακρίνει κανείς την απλότητα της Μητέρας του Κυρίου, της Θεοτόκου, η οποία αποτελεί το πρότυπο της μητρότητας και της οποίας, δυστυχώς, οι σημερινές μητέρες δεν ακολουθούν το παράδειγμα της.
          Οι ίδιες είναι παγιδευμένες σ’ένα δίλημμα «νοικοκυρά ή εργαζόμενη» το οποίο οφείλουν να αντιμετωπίσουν, δίνοντας τη δική τους μαρτυρία, όπου κι’ αν βρίσκονται βιώνοντας το ορθόδοξο φρόνημα.
          Οφείλουν να δώσουν τη δική τους παρουσία με την σωφροσύνη και τον αγιασμό τους, για να μπορέσουν να μεταδώσουν αυτόν τον αγιασμό και τις αρετές τους μέσω της διαπαιδαγώγησης στα παιδιά τους, τα οποία είναι πλασμένα κατ’εικόνα Θεού.
          Η Εκκλησία ποτέ δεν σταμάτησε να τονίζει τις παραπάνω αλήθειες, που στηρίζονται στην αλήθεια του Ευαγγελίου, για να μπορέσουν έτσι τα νέα ζευγάρια να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους και τις ευθύνες τους μέσα στην οικογένεια  και σε μια κοινωνία ανθρώπινη.

Πρωτ. Γερασ. Στανίτσας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν Πραγματικά Υπέροχο.

Dennis Kontarinis είπε...

Σεβαστέ μου πάτερ
Ειλικρινά είστε υπέροχος που τόσο μεγάλη σημασία δίνετε σ' αυτό το άγιο πρόσωπο που λέγεται ΜΗΤΕΡΑ
Νάστε καλά
Ντένης Κονταρίνης

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πάτερ.
Μοναδική ενορία στην ΑΧΑΪΑ που εορτασε την ΜΗΤΕΡΑ!
Και πάλι μπράβο.