Κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές ένας δημοσιογράφος ρώτησε μια υποψήφια βουλευτίνα, τι θα υιοθετούσε αν έβγαινε το κόμμα της και μπορούσε να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα ήθελε. Η νεαρή πολιτικός απάντησε, ότι θα θεσμοθετήσει την « ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ».
Δεν θα σταθούμε στην προτεινόμενη «Ημέρα σεβασμού» ούτε σχολιάζουμε την τύχη των υπολοίπων 364 «ημερών της ασέβειας». Εμείς θα σταθούμε ορθόδοξα, ότι μέσα στην πίστη μας έχουμε πολλές και όχι μια ημέρες απόλυτου σεβασμού. Και εννοούμε τις Κυριακές, τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές, τις μνήμες των Αγίων κ.λ.π. Όμως πολλοί αδιαφορώντας γι’ αυτές και τον σκοπό τού θεσπισμού των, αρχίζουν πάλι να ψάχνονται νομίζοντας πως θα κερδίσουν εντυπώσεις και πως θα τις εκμεταλλευτούν για το συμφέρον τους.
Διηγούνται πως ένας πονόψυχος άρχοντας βγήκε για ψώνια και στο δρόμο συνάντησε ένα φτωχό ζητιάνο που ζητούσε ελεημοσύνη. Ο άρχοντας τον λυπήθηκε και του έδωσε σχεδόν όλα τα χρήματα του: έξη χρυσά νομίσματα μεγάλης αξίας και κράτησε για τον εαυτό του μόνο ένα νόμισμα.
Και ενώ θα περίμενε κανείς να ευχαριστήσει ο ζητιάνος τον ευεργέτη του, αυτός φέρθηκε με αχαριστία. Έτρεξε σ’ένα απόμερο σημείο από όπου θα περνούσε ο άρχοντας και μ’ένα ξύλο προσπάθησε να τον σκοτώσει, για να του κλέψει και το έβδομο νόμισμα. Όμως ο άρχοντας ήταν πρωταθλητής της πυγμαχίας και καταλαβαίνετε τι έγινε…
Κάτι ανάλογο παθαίνει και όποιος προσπαθεί να κλέβει από το Θεό την έβδομη ημέρα της εβδομάδας, την Κυριακή .Ο Θεός μας χαρίζει όχι μόνο μία ή δύο ή τρείς, αλλά ολόκληρες ημέρες την εβδομάδα, για να τις αξιοποιήσουμε και να τις εκμεταλλευτούμε σωστά. Και πολλοί αχάριστοι προσπαθούν να καταχραστούν ακόμη και την Κυριακή, την Ημέρα του Κυρίου., νομίζοντας πως έτσι θα βγάλουν περισσότερο κέρδος, αδιαφορώντας αν τραυματίσουν τη σχέση τους με τον Θεό, που έχει θεσμοθετηθεί πριν από πολλά χρόνια η Ημέρα του σεβασμού της. Και την απαιτεί. Η τέταρτη εντολή είναι σαφής: « έξη μέρες να εργάζεσαι και να κάνεις όλες σου τις δουλειές, την έβδομη να την αφιερώνεις στο Θεό».
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κουράστηκε και μόχθησε και μαρτύρησε στο τέλος, για να μας δείξει, τι είναι σεβασμός στο Χριστό και στον εαυτό μας και όχι κάποια ατάκα της νεόκοπης βουλευτίνας .Θέλει να τονίσει, πόση ανάγκη έχει η ανθρώπινη ψυχή από τη σωστή σχέση του με τον Θεό Πατέρα του.
Γιατί η προσήλωση στην ύλη φέρνει « βοσκηματώδη βίο» όπως διδάσκει Μέγας Βασίλειος. Και για να συνετίσει ο Άγιος Κοσμάς όσους νομίζουν, ότι θα βγάλουν περισσότερο κέρδος την Κυριακή, χρησιμοποιεί μια γλώσσα σκληρή αλλά αληθινή.
Γράφει λοιπόν στις Διδαχές του;
« πρέπει να εργαζόμεθα τας εξ ημέρας για ταύτα τα μάταια, γήινα και ψεύτικα πράγματα. Και την Κυριακή να πηγαίνουμε εις την Εκκλησίαν και να στοχαζόμεθα τας αμαρτίας μας, τον θάνατον, την κόλαση ,τον παράδεισον την ψυχή μας που είναι τιμιωτέρα απ’ όλον τον κόσμο. Και όχι να πολυτρώγωμεν και να κάνωμεν αμαρτίας. Ούτε να εργαζώμεθα και να πραγματευόμεθα την Κυριακή. Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακή είναι αφορισμένο και καταραμένο, και βάζετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν».
π.Γ.Στ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου