Σάββατο, 23 Μαΐου 2009

Οικολογία. Κουκουβάγιες αντί εντομοκτόνων

Μια πρωτότυπη λύση επέλεξαν οι Ισραηλινοί αγρότες για την προστασία των φυτειών τους: κουκουβάγιες και γεράκια αντί εντομοκτόνων.

Στα πλαίσια μιας γενικότερης τάσης με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης χημικών στη γεωργία, πολλοί αγρότες εγκατέστησαν τεχνητές φωλιές στα χωράφια τους, με σκοπό να ενθαρρύνουν την προσέλευση αρπακτικών πτηνών, τα οποία και θα προστατεύουν τα σπαρτά από τρωκτικά και ζιζάνια.

Επιστήμονες και οργανώσεις από την Ιορδανία και την Παλαιστίνη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το όλο πρόγραμμα (που χρηματοδοτείται από την ισραηλινή κυβέρνηση).

«Πολλοί αγρότες πιστεύουν πως τα χημικά είναι η μόνη λύση. Χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες, τις οποίες ψεκάζουν από αεροπλάνα. Τους ενθαρρύνουμε έτσι ώστε να μειώσουν τη χρήση τους και να εγκαταστήσουν ‘φωλιές’ αντί των εντομοκτόνων» είπε ο Dr Motti Charter, του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Η σκέψη υπήρχε από το 1983, όταν φωλιές είχαν τοποθετηθεί κοντά σε ένα κιμπούτς νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας με επιτυχία. Τα γεράκια κυνηγούσαν την ημέρα και οι κουκουβάγιες τη νύχτα: η απειλή επί 24ωρου βάσεως επηρέασε τα…κακόβουλα στοιχεία, τα οποία ελάττωσαν δραστικά τις επιθέσεις τους στις σπορές.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 1.000 τέτοιες τεχνητές φωλιές σε αγροτικές περιοχές σε όλο το Ισραήλ.

Πηγή: BBC, Blue planet.gr

πηγή

1 σχόλιο:

atheologitos είπε...

Μακάρι να υιοθετούσαμε όλοι και παντού φυσικούς τρόπους προστασίας και ανάπτυξης των καλλιεργειών. Αυτό βέβαια θα γινότανε αν κάναμε και λίγο ...σκόντο στις απαιτήσεις μας. Δηλαδή αν είμασταν λιγότερο άπληστοι...

Το «παπαδαριό» και οι αμβλώσεις , ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ευτυχώς υπάρχει η Ιερά Σύνοδος που δίνει την ευκαιρία στις κοινότητες των προοδευτικών να αποδεικνύουν ότι είναι προοδευτικοί. Τελευτα...