Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Οι αναμνήσεις μου από τον γέροντα Παΐσιο (Μέρος ε')


Πριν από πολλά χρόνια υπήρχε ένα σοβαρό Εκκλησιαστικό πρόβλημα και ο γέρων Παΐσιος προσευχόταν στον Θεόν να του δείξει ποιό ήταν το σωστό. Ιδιαίτερα παρακαλούσε την αγία Ευφημία να τον φωτίσει. Κάποια ημέρα χτύπησε η πόρτα του κελλιού του. Άνοιξε την πόρτα και είδε μπροστά του μία νεαρά γυναίκα με ένδοξη ενδυμασία. Φοβήθηκε πώς ήταν δαιμονική φαντασία, γι' αυτό της είπε να κάνει το σημείο του σταυρού και να ομολογήσει πίστη στην Αγία Τριάδα. Εκείνη αμέσως τα έκανε. Ήταν η αγία Ευφημία, η οποία εμίλησε πολλή ώρα με τον γέροντα και του έδωσε τη σωστή απάντηση του Εκκλησιαστικού προβλήματος.

Κάποτε πήγαν στο γέροντα Παΐσιο ένας πονεμένος πατέρας μαζί με το παιδί του που ήταν δαιμονισμένο και παρουσίαζε νοητική καθυστέρηση. Ο γέρων Παΐσιος είπε στον πατέρα ότι το παιδί είχε κουτό διαβολάκι. Κάποια στιγμή το παιδί κοίταξε επίμονα ένα σταυρό που φορούσε ο γέροντας. Ο πατήρ Παΐσιος αμέσως έβγαλε το σταυρό και τον φόρεσε στο παιδί. Κάθισαν αρκετή ώρα και συζήτησαν. Όταν σηκώθηκαν να φύγουν, ο πατέρας είπε στο παιδί του να βγάλει το σταυρό και να τον δώσει στο γέροντα. Εκείνος όμως από την πολλή του αγάπη και αυταπάρνηση, είπε: «Όχι, το σταυρό θα τον πάρει το παιδί». Σημειωτέον ότι ο σταυρός αυτός είχε μέσα τίμιο ξύλο.

Σε κάποιους γονείς ο πατήρ Παΐσιος είχε πει: «Το παιδί είναι μία άγραφη κασσέτα που ο Θεός σας την έδωσε να την γράψετε».

Σε τρεις φοιτήτριες που τον παρεκάλεσαν να προσευχηθεί να έχουν καλή επιτυχία στις εξετάσεις, ο πατήρ Παΐσιος είπε: «Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εξετάσεις για την αγνότητα».

Ένας νέος τον επισκέφτηκε στο Άγιον Όρος και του φανέρωσε ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού. Ο πατήρ Παΐσιος ρώτησε τότε έναν αγριοκόκκορα που περνούσε εκείνη την ώρα από εκεί: «Εσύ τι ξέρεις για το Θεό»; Και ο αγριοκόκκορας ελάλησε τρεις φορές. Επίσης, ρώτησε ένα φίδι που παρουσιάστηκε εκείνη την ώρα: «Εσύ τι ξέρεις για το Θεό»; Και το φίδι ανεβοκατέβασε τρεις φορές το κεφάλι του.

Όταν πριν λίγα χρόνια έγινε μία μεγάλη και καταστρεπτική φωτιά στο Άγιον Όρος, ο γέρων Παΐσιος είπε: «Επειδή πολλοί άνθρωποι ήρχοντο στο Άγιον Όρος για να δουν το πράσινο, η Παναγία τα έκανε όλα μαύρα για να σταματήσει ο τουρισμός».

Με τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας, στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, θυμήθηκα ότι ο πατήρ Παΐσιος είχε πει: «Όπως οι γονείς κινούν την κούνια του παιδιού τους για να κοιμηθεί, έτσι και ο Θεός σείει τη γη για να ξυπνήσουμε, να μετανοήσουμε».

Κάποιες φορές που έλειπε έξω από την πόρτα του έβαζε την ταμπέλα: «Το παράξενο ζώο του ζωολογικού κήπου απουσιάζει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: