Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ταπείνωση

 Άγ.Ιωάννης της Κλίμακος


Εγκρατής είναι αυτός που ζει μέσα στους πειρασμούς και τις παγίδες και τους θορύβους του κόσμου και αγωνίζεται με όλη του τη δύναμη να μιμηθεί την ζωή εκείνων που είναι απαλλαγμένοι από τους θορύβους του κόσμου.
Στους αρχάριους οι πτώσεις σε σαρκικά αμαρτήματα κατά κανόνα συμβαίνουν από την απόλαυση των φαγητών. Στους μεσαίους και από την υπερηφάνεια.
Σ' εκείνους δε που πλησιάζουν προς την τελειότητα, αποκλειστικά εξ αιτίας της κατακρίσεως.
Μην παίρνεις θάρρος και νομίζεις ότι λόγω της εγκρατείας σου θα σωθείς από την πτώση. Κάποιος, ο Εωσφόρος, χωρίς να τρώει τίποτα έπεσε από τον ουρανό!
Όποιος πολεμά τον δαίμονα της πορνείας με την ταπεινοφροσύνη και την αοργησία, είναι σαν να τον σκότωσε και τον έκρυψε στην άμμο. Άμμο να θεωρείς την ταπείνωση, διότι η άμμος δεν παρέχει βοσκή στα πάθη, αλλά είναι χώμα και στάχτη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο Θέμα αυτή η Ταπείνωση γιατί στα Αλήθεια άλλο Ταπείνωση και Άλλο Ταπεινολογία που η Ταπεινολογία δεν είναι Σωστό γιατί μπορεί να Κρύβει έναν Άρρωστο Ψυχικά Άνθρωπο. Η Ταπείνωση Πρέπει να είναι Πραγματική και Όχι να Κρύβει Εγωισμό Τότε δεν είναι Αληθινή Ταπείνωση είναι Ψεύτικη!