Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ιησούς, τέλειος θεός και τέλειος άνθρωπος

του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου

Μη φοβείσθε, ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμιν χαράν μεγάλη, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη ημιν σήμερον σωτήρ ως εστιν Χριστός Κύριος εν πόλει Ιουδαίας (Λκ.β’10-11). Αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα ανήγγειλε άγγελος Κυρίου στους ταπεινούς και πιστούς ποιμένες την νύκτα που γεννήθηκε ο Χριστός στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Μήνυμα μοναδικό και ανεπανάληπτο, μήνυμα κοσμοσωτήριο που παρόμοιό του ούτε ακούστηκε ούτε θα ακουστεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.
Αυτό το ουράνιο μήνυμα φανερώνει στους ανθρώπους με τρεις μόνο λέξεις ποιο είναι το ταπεινό και πτωχό βρέφος που γεννήθηκε στην φάτνη της Βηθλεέμ.
Πρώτη λέξη είναι η λ. «Σωτήρ». Έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομα Ιησούς. Το βρέφος λοιπόν είναι ο Ιησούς, ο οποίος σώζει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους και χαρίζει στους μετανοημένους αμαρτωλούς την αιώνια ζωή.
Η δεύτερη λέξη είναι η λ. «Χριστός». Χριστός σημαίνει  άνθρωπος χρισμένος από τον θεό. Το βρέφος δηλ. είναι πραγματικός άνθρωπος, τέλειος άνθρωπος. Το τονίζουμε αυτό διότι υπάρχουν αιρετικοί, οι λεγόμενοι μονοφυσίτες, οι οποίοι αρνούνται την ανθρώπινη φύση του Ιησού.
Η τρίτη λέξη είναι η λ. «Κύριος». Κύριος με απόλυτη έννοια είναι μόνο ο Θεός. Το αδύναμο λοιπόν βρέφος είναι ο παντοδύναμος Θεός. Ας κοάζουν οι αντίχριστοι συγγραφείς και αιρετικοί οι οποίοι αρνούνται την θεότητα του Ιησού. Ο Ιησούς είναι τέλειος Θεός, είναι ο παντοδύναμος, πάνσοφος και πανάγαθος Θεός, ο οποίος εδημιούργησε τους αγγέλους, τον κόσμο και τους ανθρώπους.
Αγαπητοί μου αδελφοί, αν θέλουμε να έχουμε την ευλογία και την προστασία του Αγίου Τριαδικού Θεού μας σε αυτή την ζωή και  να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή, πρέπει να  κρατήσουμε ακλώνητη την πίστη μας ότι ο Ιησούς είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και αυτή την πίστη να την ομολογούμε με θάρρος στους άλλους ανθρώπους.
Είθε με την χάρη Του να ζήσουμε ευλογημένα και πνευματικά Χριστούγεννα με τον Θεάνθρωπο Ιησού μέσα στις καρδιές μας, στις οικογένειές μας, στην πατρίδα μας και σε όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: