Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ενας «τετραπέρατος» σε πατριαρχικό θώκο

φωτό ΑΠΕ -ΜΠΕ




Σήμερα ενθρονίστηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Ο δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ παρουσιάζει το πορτραίτο του :


Του Αχιλλέα Πάτσουκα, από την Καθημερινή 1/2/09


Οι 16 κρούσεις από τις καμπάνες του Καθεδρικού ναού του Σωτήρα Χριστού στις 10 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης σήμαναν το γύρισμα νέας σελίδας στην Ιστορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο εκλογικός περίπατος του νέου Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κυρίλλου, δεν αιφνιδίασε κανέναν καθώς η άνοδός του στο θώκο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εθεωρείτο βεβαία και πριν από την κοίμηση του μακαριστού Αλεξίου Β’. Ο τρόπος ωστόσο της εκλογής ενώ αρχικά έδειχνε δημοκρατικός στο τέλος εξελίχθηκε σε παρωδία, καθώς οι «κοσμικοί» που ψήφισαν δεν ήταν απλοί πιστοί, αλλά επιχειρηματίες και σύζυγοι κυβερνητών. Το γεγονός αυτό πάντως, δεν μειώνει καθόλου το δίκαιο της εκλογής Κυρίλλου, ο οποίος από όποιο στρώμα της Εκκλησίας ή της κοινωνίας ψηφιζόταν θα ήταν και πάλι ο νικητής.

Σε αντίθεση με τους άλλους δυο συνυποψήφιούς του ο Κύριλλος διαθέτει το κύριο προσόν που χρειάζεται η πολυπληθέστερη ορθόδοξη εκκλησία. Ποιο είναι αυτό; Το ηγετικό χάρισμα. Ευφυής, διανοούμενος, χαρακτηριζόμενος και «τετραπέρατος», έχει ως όπλο του, το επικοινωνιακό χάρισμα. Ανθρωποι που βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα παραδέχονται πως σε όσες συναντήσεις είχαν μαζί του, περιμένοντας πως μετά από αυτές δεν θα αντάλλαζαν ούτε «καλημέρα», στο τέλος έφταναν στο σημείο να του ζητήσουν και συγνώμη. Αναζητώντας μια οφθαλμοφανή διαφορά ανάμεσα στον Πατριάρχη Κύριλλο και στον μακαριστό Αλέξιο Β’, ο πρώτος θυμίζει περισσότερο πολιτικό, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που βίωνε 100% τον ιερατικό του ρόλο. Τις παραμονές μάλιστα της εκλογής του, αλλά και αμέσως μετά από αυτή, ο Κύριλλος δεν έπαψε ούτε στιγμή να μνημονεύει τον ρόλο και το έργο του Αλέξιου Β΄. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσφορία εκκλησιαστικών κύκλων, καθώς ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν πως οι δυο τους βρίσκονταν «συχνά στα μαχαίρια». Μάλιστα ο Κύριλλος δεν είχε διστάσει ακόμα και την περίοδο που ο Αλέξιος ζούσε να διεκδικήσει εμμέσως τον θρόνο.


Από ιερατική οικογένεια


Γεννημένος στον Λένινγκραντ από ιερατική οικογένεια, με παππού και πατέρα ιερείς, υπήρξε μαθητής και προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη Λένινγκραντ Νικοδήμου, ο οποίος έφερε τη φήμη του φιλοδυτικού. Μάλιστα, έμεινε στην Ιστορία ο τρόπος που πέθανε, όταν επισκεπτόμενος το Βατικανό κοιμήθηκε αιφνιδίως στα πόδια του Πάπα.

Τον μανδύα του φιλοδυτικού ο Κύριλλος προσπάθησε να τον βγάλει από πάνω του στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς μόνο καλό δεν του έκανε. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι ποια σφραγίδα θα θελήσει να αφήσει ο ίδιος ως Πατριάρχης. Ενα ωραίο παράδειγμα έδωσε μια έγκυρη ιερατική πηγή, η οποία παρομοιάζει τον εκάστοτε πατριάρχη Ρωσίας με τους Αμερικανούς προέδρους, επισημαίνοντας πως πέραν κάποιων διαφορών βιτρίνας, η βασική πολιτική που ακολουθούν θέλοντας και μη είναι σταθερή...

Στην περίπτωση του Κυρίλλου, ίσως δούμε ένα πρόσωπο σκληρότερο από εκείνο του μακαριστού Αλεξίου Β΄. Οι σοβαρότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι οι σχέσεις του με τους καθολικούς, τους οποίους η ρωσική εκκλησία κατηγορεί για τη στήριξη που παρέχουν στους Ουνίτες στην Ουκρανία, και βέβαια οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ελάχιστο διάστημα πριν από την κοίμησή του, ο Μακαριστός Αλέξιος Β΄ άφησε μια καλή παρακαταθήκη στις σχέσεις των δυο πατριαρχείων. Η παρακαταθήκη αυτή δεν σημαίνει πως τα προβλήματα ανάμεσα στο Φανάρι και τη Μόσχα τελείωσαν, αλλά ότι μπήκαν στον «πάγο». Αυτό που περιμένει ο Κύριλλος να δει είναι αν το Φανάρι θα επιχειρήσει να ανοίξει κάποια λεπτά ζητήματα με κυριότερο αυτό της Ουκρανίας. Τέλος, αν και η αγάπη του Κυρίλλου για την Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Αλέξιου, εκτιμάται ότι οι σχέσεις θα εξακολουθήσουν να διέπονται από την ίδια εκτίμηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: