Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Η ΒΑΣΚΑΝΙΑ

του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου


Βασκανία ή κοινώς μάτιασμα είναι το να προξενήσει κανείς σε άλλον κακοτυχία, ασθένεια ή θάνατο μόνο με το βλέμμα του. Αιτία αυτού του κακού είναι ένα θανάσιμο πάθος, ο φθόνος, τον οποίο εκμεταλλεύεται ο διάβολος και προκαλεί διάφορες βλάβες στους ανθρώπους. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνουν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας για τη βασκανία. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, όπως η περί μαγνητικών πεδίων, είναι απαράδεκτη.

Η βασκανία αντιμετωπίζεται με διάφορα μέσα. Πολλά από αυτά είναι ανόητα και μαγικά, π.χ. το φτύσιμο, η πρόκα, το σκόρδο και η πολύ διαδεδομένη ματόχαντρα. Πιστεύουν δυστυχώς πολλοί ότι με αυτά τα μέσα εμποδίζουν τη βασκανία. Μάλιστα με τη ματόχαντρα γίνεται μια απαράδεκτη ασέβεια. Την κολλούν σε εικονισματάκια της Παναγίας και την χρησιμοποιούν για φυλαχτό των παιδιών. Ποιος όμως φυλάει το παιδί; Η Παναγία ή η μαγική ματόχαντρα; Όσο για το ξεμάτιασμα, χρησιμοποιούν λαδάκια με νερό και κάρβουνα λέγοντας προσευχές ανακατεμένες με ανόητες και ασεβείς φλυαρίες. Αυτά είναι απαράδεκτα για κάθε συνειδητό χριστιανό.

Ο Χριστιανός για να προλάβει μεν την βασκανία φορά το σταυρό του και πριν βγει από το σπίτι του μπορεί να λέει «Αποτάσσομαί σοι σατανά και τη πομπή σου και τη λατρεία σου» και «Συντάσσομαι Σοι Χριστέ», κάνοντας το σημείο του σταυρού. Έτσι, όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος, είτε διάβολος τον συναντήσει είτε άνθρωπος δεν μπορεί σε τίποτε να τον βλάψει.

Σε περίπτωση που ο Θεός επιτρέπει να ματιαστεί ο χριστιανός, για να ξεματιαστεί πηγαίνει σε έναν ιερέα, εάν είναι δυνατόν, να του διαβάσει την ευχή της βασκανίας. Διαφορετικά λέει το «Πάτερ ημών» και σταυρώνει τον εαυτό του.

Αυτή και μόνον είναι η θεάρεστη αντιμετώπιση της βασκανίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Αυτή και μόνον είναι η θεάρεστη αντιμετώπιση της βασκανίας."

Υπάρχει και μη θεάρεστη αντιμετώπιση; Αν ναι τότε γιατί να μην είναι και εκείνη θεάρεστη; Γιατί, αν δεν είναι θεάρεστη τότε είναι αρεστή στον σατανά άρα ο ίδιος καταπολεμά τον εαυτό του, κάπως παράδοξο!