Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Πατρινό Καρναβάλι για πάντα ! Νο.7

15 στον εισαγγελέα για τα έκτροπα

Ηλιας Kανιστρας

H Πάτρα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να ξεχάσει. Nα ξεχάσει τα πρωτοφανή αίσχη που αμαύρωσαν –την ώρα που η πόλη προετοιμάζεται για «Oλυμπιακή πόλη» το 2004 και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006– τον πλέον γνωστό θεσμό, το καρναβάλι.

Oι βιαιοπραγίες, οι λεηλασίες και οι εμπρησμοί από ομάδες νεαρών τα ξημερώματα της Kαθαράς Δευτέρας προκάλεσαν ένα ισχυρό χτύπημα και οι κάτοικοι της πόλης ζητούν από τώρα λήψη μέτρων, ώστε «κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί» γιατί ο θεσμός του καρναβαλιού αποτελεί μία σημαντικότατη πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, τα έσοδα από το καρναβάλι υπερβαίνουν τα εννέα εκατ. ευρώ, αν και εφέτος η κίνηση ήταν μειωμένη περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την μεγάλη και κεφάτη παρέλαση, καθώς και την φαντασμαγορική τελετή λήξης, δεν εξέπληξαν όσους παρακολουθούσαν από κοντά τα όσα συνέβαιναν τα τελευταία τρία χρόνια στην πλατεία Γεωργίου. Νεαροί είχαν προκαλέσει και στο παρελθόν μικροεπεισόδια τα οποία δεν είχαν πάρει έκταση. Τα άτομα που συγκεντρώνονται στην πλατεία Γεωργίου συνήθως δεν έχουν εξασφαλίσει κάποιο κατάλυμα. Eτσι δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, που έγινε θλιβερή πραγματικότητα φέτος με τη... βοήθεια του αλκοόλ. Καταστήματα σπασμένα και λεηλατημένα, αυτοκίνητα καμένα και ζημιές σε τράπεζες και εισόδους πολυκατοικιών συνέθεσαν ένα σκηνικό τρόμου. Από την Αστυνομία συνελήφθησαν 15 άτομα, αν και στα επεισόδια συμμετείχαν πολύ περισσότεροι. Οι συλληφθέντες είναι όλοι φοιτητές από την Αθήνα και την Κύπρο και ένας είναι ιδιωτικός υπάλληλος από την Πάτρα. Χθες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και στην ανακρίτρια απ’ όπου έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο. Οι δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και οι υπόλοιποι 13 σε βαθμό πλημμελήματος.

http://news.kathimerini.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάπου το παρατράβηξες π. Γερασιμάγγελε με το Πατρινό Καρναβάλι. Εμάς αυτά δεν μας ενδιαφέρουν. Γράψε κάτι το πνευματικό και άσε τις ανασκοπήσεις του ημερήσιου τύπου. Δεν σε ωφελεί ούτε εσένα να διαβάσεις τέτοια ούτε εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Μες την τούρλα του Σαββάτου μας προέκυψε και η Ιερά Ψαλίδα να μας κόψει τη γλώσσα. Ωχριά βέβαια σε σύγκριση με την Ιερά Εξέταση των Καθολικών αλλά τηρουμένων των αναλογιών, των εποχών και των δημοκρατικών ελευθεριών του αιώνα μας είναι μια φίμωση, με το συμπάθιο, ΝΑΑΑΑΑΑ. Μαύρη όχι μόνο σε ρούχο αλλά και νοοτροπία.
Οι άγιοι εν Χριστώ άνθρωποι που προσπαθούν να βάλουν ιερό χέρι και φίμωτρο στο Καρναβάλι της Πάτρας, στη σκέψη και το χιούμορ του Έλληνα, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι Λαϊκή Έκφραση, δεν διστάζουν να κουρελιάζουν το αίσθημα δικαίου, το οποίο από άμβωνος κηρύσσουν και προτρέπουν εμάς, το Ποίμνιο του Κυρίου, να το ακολουθούμε κατά γράμμα και πνεύμα Εκείνου. Γιατί είναι αίσθημα δικαίου αυτό που συμβαίνει με την ιερά καρικατούρα στο Πατρινό Καρναβάλι. Είναι η εκπεφρασμένη, σε τέχνη, αγανάκτηση όλων μας προς τις ενέργειες και πράξεις του συγκεκριμένου ιερατείου. Αριστοφανική έκφραση μιας χώρας που δεν γνωρίζει ούτε μουλάδες ούτε Ταλιμπάν γιατί δεν το επιτρέπει ο μακραίωνος πολιτισμός της.

Είναι πολύ περισσότερο προκλητική η βίαιη ενέργεια να σύρουν στο δικαστήριο, λες και πρόκειται για κακούργο, έναν Πολιτιστικό Θεσμό. Καθίζουν στο Εδώλιο τον Πολιτισμό. Τον Ελληνικό πολιτισμό, οι φιλοξενούμενοι στα άγια χώματα της Ελλάδας. Ποια σχέση μπορούν να έχουν αυτοί οι μαύρα φορώντες κύριοι με τον Κοσμά τον Αιτωλό που γύριζε σε όλη την υποδουλωμένη στον Τούρκο κατακτητή Ελλάδα και έχτιζε σχολεία για να αφυπνίσει το Γένος των Ελλήνων και να του κοινωνήσει τον πολιτισμό του;. Ποια σχέση μπορεί να έχουν με το κήρυγμα του Ιησού για Ελεύθερη Βούληση του Ανθρώπου και μη παρέμβαση του Θεού στα Ανθρώπινα;. Πού ήταν όταν γίνονταν τα Απαράδεκτα, Ανερμάτιστα, και Άδικα για το Ποίμνιο τους να τα καταδικάσουν;. Και έρχονται τώρα τιμητές στο Όνομα του Κυρίου (Ποιον Κύριο εκπροσωπούν με τέτοιες πράξεις που υπερασπίζονται) να μας κάνουν και μάθημα Χριστιανοσύνης;. Φιλοκαλούν τώρα όταν δεν φιλοκαλούσαν τότε υπέρ του Χριστεπώνυμου ποιμνίου !!!. Και περιμένουν τους πιστούς που έχουν αηδιάσει μαζί τους να τους υπερασπιστούν;. Να συμφωνήσουν με την ακατανόητη και αυταρχική ενέργεια τους;!!!. Καλό θα είναι να ξέρουν ότι το Ποίμνιο του Χριστού γράφεται με π κεφαλαίο και όχι με μικρό. Τεράστια διαφορά που κάνει τον άνθρωπο χάρη στο μυαλό που του δώρισε Ο Θεός ή η Φύση – ανάλογα με το τί πιστεύει ο καθένας μας- να ξεχωρίζει από το ποίμνιο των προβάτων, και δη επί σφαγή, καθώς μας θέλουν οι μαύρα φορώντες συνάνθρωποι μας της συγκεκριμένης ομάδας και γεωγραφικής τοποθεσίας.

Από την πλευρά του, το Καρναβάλι της Πάτρας δείχνοντας τη μεγαθυμία του δεν θα κάνει τους ίδιους να είναι ένα πρόσθετο από τα περιφερόμενα άρμα του. Αν και θα τους έπρεπε. Ας αρκεστούν σ΄ αυτό και ας πουν και ένα Ευχαριστώ στην Ελληνική Πολιτεία που τελικά αθώωσε τον καρνάβαλο στα δικαστήρια. Που θα πήγαιναν να κρυφτούν από την λαική οργή..

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά ανώνυμε, σε προβλημάτισε ο ημερήσιος τύπος και κάπου σε έκανε να αισθανθείς ένοχος για το καρναβάλι σου.!
Ωραία όμως στην έφερε το μπλογκ αυτό.
Δε σου είπε τίποτα επικριτικό για το καρναβάλι, απλά σου έδωσε την δυνατότητα να ρίξεις μια ματιά τι λένε οι άλλοι και όχι η εκκλησία για το καρναβάλι!

καλή αποκριά , ανώνυμε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε. ωραία τα λες. Για την φωτογραφία με τα επεισόδια που έκαψαν την Πάτρα δεν λες τίποτα.