Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΑΠΗ ΚΡΥΦΗ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΗ

Α.Τ.Κ


Όταν αγαπάμε έναν άνθρωπο χωρίς όρια, δύο αντίθετα συναισθήματα μπορεί να μας κατέχουν. Ή να θέλουμε να διακηρύξουμε ως τα πέρατα της οικουμένης την αγάπη μας. Ή να μη θέλουμε να το μάθει κανείς μήπως και χάσει το μεγαλείο της και τη γοητεία της. Μήπως προδοθεί και χαθεί.

Και τα δύο συναισθήματα έχουν το λόγο τους. Το καθένα ταιριάζει στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του καθενός και στις ιδιαίτερες περιστάσεις που το προκαλούν.

Βέβαια οι πολύ μεγάλες αγάπες, όπως και οι μεγάλες λύπες, όταν μείνουν μυστικές, κινδυνεύουν να σπάσουν τα σύνορα αυτών που τις κουβαλάνε. Επειδή δεν μπαίνουν σε όρια, είναι εκρηκτικές. Κινδυνεύουν να «σκοτώσουν» και να «σκοτωθούν».

Πάντως η αγάπη έχει το μεγαλείο της. Είτε κρυφή, είτε φανερή είναι. Αρκεί να είναι αληθινή.

Αυτή είναι η αληθινή της πτυχή.

Η αγάπη βέβαια χωρίς όρια, όταν είναι «ερωτική» δεν ξέρεις ποτέ που οδηγεί. Έχει τα δικά της μονοπάτια, που άλλοτε βγάζει στην ευτυχία και άλλοτε στην καταστροφή. Εξαρτάται από το ήθος αυτών που πυρπολούνται από μια τέτοια αγάπη.

Η επιδερμική αγάπη, που στηρίζεται μόνο στην «τριβή των επιδερμίδων» δεν αρκεί ποτέ για να καλύψει τ’ απέραντα βάθη και τις άπειρες πτυχές της ζωής.

Η αγάπη πλημμυρίζει τα πάντα μόνο όταν το Εγώ γίνει Εσύ.

Χωρίς αυτή την μετάβαση δεν φτάνει κανένας στην αληθινή ζωή.

Η ζωή είναι αγάπη και η αγάπη είναι ζωή.

Όσο πιο πολύ αγαπάς, τόσο πιο πολύ δυνατός γίνεσαι.

Με την αγάπη εξουσιάζεις όλο τον κόσμο, γιατί αγκαλιάζεις όλο τον κόσμο.

Η αληθινή «εξουσία» βγαίνει πάντοτε από την αληθινή αγάπη.

Καμιά εξουσία δεν μπορεί να είναι αληθινή, αν δεν κατέχει την ουσία της αγάπης. Ακόμα και οι γονείς μπορούν να πέφτουν έξω στην αγάπη τους. Όταν θεωρούν τα παιδιά τους κτήμα τους και τα εξουσιάζουν αυταρχικά και κυριαρχικά.

Όποια αγάπη δεν περνάει από τη θυσία του Εγώ για να συναντήσει το Συ, είναι ιδιοτελής. Γι’ αυτό είναι σπουδαίο ν’ αγαπούμε και όταν ακόμα δεν μας αγαπούν.

Η πιο αγνή αγάπη είναι όταν δεν περιμένει καμιά ανταπόδοση.

Και ποτέ δεν μπορεί να είναι αγνή η αγάπη που στηρίζεται μόνο και μόνο στο κυνήγι της ηδονής.


π.Γ.Στ.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

υπεροχο!! η αγαπη ειναι αυτη που μενει..
καπου διαβασα πως κανεις δεν μετανιωνει στο τελος της ζωης του για την αγαπη που εδειξε..