Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

H ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ


Επισκόπου Φαναρίου
Αγαθαγγέλου


Την παραμονή της Κυριακής των Απόκρεω η Εκκλησία μας καλεί σε μια παγκόσμια ανάμνηση όλων «τν π’ αἰῶνος κοιμηθέντων εσεβς , π’ λπίδι ναστάσεως ζως αωνίου». Αυτή πραγματικά είναι η μεγάλη ημέρα της εκκλησίας κατά την οποία προσευχόμαστε για τα κοιμηθέντα μέλη της.

Ποιο είναι το νόημα των προσευχών μας για τους νεκρούς;

Μήπως ζητούμε από τον Θεό να κάνει κάποια αδικία;

Βεβαίως όχι. Με την προσευχή μας αποδεικνύουμε ότι οι νεκροί δεν έζησαν μάταια. Μαρτυρούμε ότι μαζί με τα πολλά λάθη που έκαναν στη ζωή τους, βοήθησαν να φυτευτεί ο σπόρος της αγάπης.

Προσευχόμαστε γι’ αυτούς με αγάπη και ευγνωμοσύνη και θυμόμαστε την παρουσία τους, ανάμεσά μας. Η προσευχή μας γι’ αυτούς πρέπει να στηρίζεται και από τις πράξεις μας.

Εάν στη ζωή μας δεν καρποφορεί ο σπόρος που αυτοί έσπειραν μέσα μας, τότε οι προσευχές μας γι’ αυτούς θα’ ναι αληθινά αδύναμες.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να λέμε «κοίταξε χριστέ μου, αυτός ο άνθρωπος έζησε και μ’ έκανε να τον αγαπήσω, μου έδωσε παραδείγματα ν’ ακολουθήσω και τ’ ακολουθώ.» Και θα έλθει η ημέρα που θα μπορούμε να λέμε : «ό, τι καλό βλέπεις στη ζωή μου δεν είναι δικό μου. Εκείνος μου τα έδωσε, πάρε το και ας είναι αυτό προσφορά στη αιώνια μνήμη του, και ίσως – ίσως στη συγχώρησή του».

Η ζωή του καθενός μας δεν λήγει με τον θάνατό μας και την γέννησή μας στον άλλο κόσμο. Η παρουσία μας σφραγίζει όποιον συναντήσουμε.

Αυτή η ευθύνη συνεχίζεται και μετά θάνατον και έτσι οι ζωντανοί συνδέονται με τους κεκοιμημένους για τους οποίους και προσεύχονται.

Για τους τεθνεώτες, εμείς οι ζωντανοί δεν ανήκουμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Για εμάς οι κεκοιμημένοι ανήκουν ακόμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η προσευχή μας γι’ αυτούς είναι ουσιαστική γιατί εκφράζει την πληρότητα της κοινής μας ζωής.

«Μνήσθητι, Κύριε, τν π’ λπίδι ναστάσεως ζως αωνίου κεκοιμημένων πατέρων καί δελφών μν, καί πάντων τν ν εσεβεί καί πίστ τελειωθέντων. καί συγχώρησον ατος πν πλημέλημμα, κούσιόν τε καί κούσιον, ν λόγ, ργ κατά διάνοι πλημεληθέν π’ ατν».

«Κατασκήνωσον ατούς ν τόποις φωτεινος, ν τόποις χλοερος , ν τόποις ναψύξεως, νθα πέδρα λύπη, πσα δύνη καί στεναγμός, που πισκοπή το προσώπου σου εὐφραίνει πάντας τούς π’ αἰῶνος γίους σου.

Χάρισαι ατος τήν Βασιλείαν σου, καί τήν μέθεξιν τν φράστων καί αωνίων σου γαθν καί τς σς περάντου καί μακαρίας ζως τήν πόλαυσιν».


π.Γ.Στ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: