Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Παναγία Τριχερούσα



του ενορίτου μας Νιολάου Βοϊνέσκου


Πολυάριθμες είναι οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας και αναρίθμητα τα θαύματα που έκανε και κάνει η Παναγία μας δια των εικόνων της. Πολλές θαυματουργές εικόνες υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Μια από αυτές είναι η Παναγία η Τριχερούσα.

Εύλογα γεννάται το ερώτημαž γιατί ονομάζεται έτσι αυτή η εικόνα; Η ονομασία αυτής της εικόνας συνδέεται άμεσα με τη ζωή του μεγάλου υμνογράφου και θεολόγου Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Ο Άγιος Ιωάννης έζησε στην εποχή της εικονομαχίας (8ος αι.). Ήταν πρωτοσύμβουλος του άρχοντα της Δαμασκού και έστελνε στην Κωνσταντινούπολη επιστολές, όπου με σοφά και ατράνταχτα επιχειρήματα συνιστούσε στους χριστιανούς να σέβονται τις άγιες εικόνες. Αυτό εξόργισε τον εικονομάχο αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ Ίσαυρο, ο οποίος συκοφάντησε τον Άγιο στον άρχοντα της Δαμασκού, ότι δήθεν του είχε στείλει μια προδοτική επιστολή, με την οποία τον προέτρεπε να έλθει και να καταλάβει τη Δαμασκό. Ο άρχοντας πίστεψε τη συκοφαντία και διέταξε να κόψουν το δεξί χέρι του Αγίου και να το κρεμάσουν για παραδειγματισμό στην πλατεία. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Άγιος έστειλε φίλους να παρακαλέσουν τον άρχοντα να του δώσει το χέρι για να το θάψει. Όταν οι φίλοι τού πήγαν το κομμένο χέρι, ο Άγιος πήγε στο μικρό ναό που είχε στο σπίτι του και με δάκρυα κατέφυγε στην Παναγία ικετεύοντάς την θερμά να συγκολλήσει το χέρι του. Κάποια στιγμή νύσταξε και είδε σε όραμα τη Θεοτόκο, η οποία του χαμογέλασε και του είπε:

-Ιδού το χέρι σου κόλλησε και έγινε καλά. Να μη λυπάσαι πλέον και να εκπληρώσεις την υπόσχεσή σου, ότι θα καταπολεμήσεις τους εικονομάχους.

Μετά από αυτό το τρισμέγιστο θαύμα, ο Άγιος Ιωάννης αφιέρωσε στην Παναγία ένα ασημένιο ανάθημα σε σχήμα χεριού, που η θέση του στην εικόνα το κάνει να φαίνεται σαν ένα τρίτο χέρι της Παναγίας. Αφού πήρε μαζί του τη θαυματουργή εικόνα, εγκατέλειψε τον κόσμο και πήγε στη Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου έγινε μοναχός. Εκεί συνέγραψε ωραιότατους ύμνους και θεολογικότατες ομιλίες προς τιμήν της Παναγίας και του Κυρίου.

Η Παναγία η Τριχερούσα έμεινε στη Μονή του Αγίου Σάββα μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα, οπότε εδωρήθη στον Άγιο Σάββα αρχιεπίσκοπο Σερβίας, ο οποίος έκτισε τη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός τη μετέφερε στη Σερβία, από όπου αργότερα μετεκομίσθη με θαυμαστό τρόπο στο Άγιο Όρος, όταν κατά τις εσωτερικές ταραχές που συνέβησαν στη Σερβία επί του βασιλέως Ούροση του Ε΄, ο ημίονος, που την μετέφερε πάντοτε προ του στρατεύματος, χάθηκε και προχωρώντας μόνος του έφθασε στο Χιλανδάρι. Οι πατέρες του Μοναστηριού υπεδέχθησαν μετά μεγάλης τιμής την ιερά εικόνα της Θεομήτορος και την τοποθέτησαν εντός του Ιερού Βήματος του ιερού ναού της Μονής.

Σε μεταγενέστερη εποχή όταν προέκυψε διχόνοια στην αδελφότητα της Μονής Χιλανδαρίου εξ αιτίας της εκλογής νέου ηγουμένου, η Τριχερούσα μετατοπίστηκε θαυματουργικά από το Ιερό Βήμα, όπου ήταν μέχρι τότε, στο στασίδι του ηγουμένου. Οι μοναχοί επανέφεραν την εικόνα στο Ιερό Βήμα, αλλά για δεύτερη και τρίτη φορά βρέθηκε θαυματουργικά στη θέση του ηγουμένου. Τότε παρουσιάστηκε ένας ενάρετος ερημίτης στους κατάπληκτους μοναχούς και τους είπε ότι η Παναγία παρουσιάστηκε σε όραμα και του εξήγησε ότι ήταν θέλημά της, για να μη μαλώνουν οι μοναχοί, να κρατήσει η ίδια τη θέση του καθηγουμένου της Μονής και να κυβερνά το μοναστήρι μονάχη της.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν εκλέγεται ηγούμενος στη Μονή Χιλανδαρίου και οι μοναχοί για τις ακολουθίες παίρνουν ευχή από την Παναγία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: