Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ι.Ν.Αγ.Νικολάου : Ένας ιστορικός Ναός μετατρέπεται σε … παρεκκλήσι





Ένα απλό και αυτονόητο αίτημα έγινε σήριαλ και δεν είναι απίθανο να σημαδέψει την προεκλογική περίοδο.
Αναφερόμαστε στο αίτημα του Ναού Αγ. Νικολάου Πατρών για ρύθμιση των οικοδομικών γραμμών στο οικοδομικό του τετράγωνο. Μια ιστορία που κρατά από το σχέδιο πόλης του …1880 !
Προβλεπόταν τότε στο χώρο που σήμερα βρίσκονται οι σκάλες, στο τέρμα της οδού Αγ. Νικολάου, να χτιζόταν μεγαλοπρεπής Ναός. Ο σχεδιασμός αυτός ματαιώθηκε διότι κατά τη διάρκεια των εργασιών ανεγέρσεως έπεφταν βράχοι από το πρανές. Ο χώρος αυτός – ιδιοκτησίας του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου – μέχρι το 1934 νοικιαζόταν ως ανθοπερίβολος και ο Ναός εκτός του ενοικίου εξασφάλιζε τα λουλούδια για τις εορτές του και τον Επιτάφιο. Το 1934 ο Δήμαρχος Ρούφος ζήτησε από τον Ι. Ναό την έκταση αυτή (1.600 μ2) για να κατασκευαστούν οι σκάλες. Ο Ναός αρχικά απαίτησε ως αποζημίωση 334.000 δρχ, αλλά τελικά συμμορφώθηκε με την πρόταση του Δήμου «να υποστή θυσίας τινάς» και να λάβει μόλις 40.000 δρχ. Τα χρήματα αυτά όμως μέχρι το 1938 δεν είχαν δοθεί και τότε ο Δήμος ζήτησε αντί για τη συμφωνηθείσα αποζημίωση να διαμορφώσει σε πλατεία το χώρο έμπροσθεν του Ναού.
Τελικά ο Ναός αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου και παραιτήθηκε από τα χρήματα αυτά … Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εφορείας η αντικειμενική αξία της προσφοράς του Ναού ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ !
Το παράξενο είναι ότι σήμερα κάποιοι δημοτικοί παράγοντες έχουν λησμονήσει τη μοναδική αυτή προσφορά του Ναού στην πόλη και διεκδικούν ολόκληρο τον αύλειο χώρο του Ναού με τα βοηθητικά κτήρια στα ποία στεγάζεται όλη η ποιμαντική εργασία του Ναού !
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε υπόμνημά του ο Ναός «κατέχει το “προνόμιο” να είναι ο μοναδικός ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ Ναός της πόλεώς μας – και ίσως σε ολόκληρη τη χώρα – όπου να μην διαθέτει γραφείο, εξομολογητήριο, αποθηκευτικούς χώρους, ούτε τουαλέτες ! Δεν του επιτρέπεται ούτε και καμπαναριό να έχει!», με άλλα λόγια κινδυνεύει να μετατραπεί ένας ιστορικός Ναός από ενοριακός σε παρεκκλήσι !
Στην τελευταία της – τρίτη κατά σειρά για το θέμα αυτό – συνεδρίαση της 11.10.2010 η Επιτροπή Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Κυκλοφοριακής Ρύθμισης έθεσε το θέμα στις … καλένδες προτείνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο «την εκπόνηση συνολικότερης Πολεοδομικής Μελέτης για την ευρύτερη περιοχή του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου» !
Αν συνεκτιμήσουμε ότι η υπόσχεση του Δήμου για τη διαμόρφωση του χώρου έμπροσθεν του Ναού κρατά από το 1938 και ότι «η ανάπλαση της σκάλας της Αγ. Νικολάου είχε συμπεριληφθεί στις μελέτες που είχαν προταθεί στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα της προτάσεως !
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 18.10.10 για την υπόθεση του Ναού.
Η πρόταση του Ναού είναι να χαρακτηριστεί ο αύλειος χώρος του - εκτός του κτηρίου του Ναού και του κωδωνοστασίου - από κοινόχρηστος (δηλ. πεζόδρομος, πλατεία κλπ) που είναι τώρα, σε κοινωφελή και η οικοδομική γραμμή να ακολουθήσει αυτή της οδού Αγίου Νικολάου. Για την υποστήριξη του αιτήματος αυτού ο ναός στο αναλυτικό του υπόμνημα επικαλείται τη συνεχή ιστορική παρουσία του στην πόλη τουλάχιστον από το 1329 μ. Χ. και την «μοναδική του προσφορά στο σχέδιο πόλης». Επιπλέον δε ενδιαφέρον έχει και η διάσταση που δίνει τονίζοντας την αυξημένη συνταγματική προστασία που απολαμβάνει ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του Ι. Ναού με βάση το άρθρο 3 και ιδιαιτέρως το άρθρο 13 του Συντάγματος. Παραπέμπει μάλιστα σε απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος σε παρόμοια περίπτωση είχε αποφανθεί ότι «η συνταγματική προστασία εκτείνεται και στον περιβάλλοντα χώρο και χώρο διοίκησης ή των εγκαταστάσεων που προορίζονται για λειτουργίες διοικητικές και οργανωτικές του κυρίως θρησκευτικού και λατρευτικού τους έργου».
Σε επικοινωνία μας με τους υπευθύνους του Ναού μας δήλωσαν ότι εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας τηρούν στάση αναμονής ελπίζοντας ότι θα επικρατήσει η απαραίτητη σύνεση και οι αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα της καταστάσεως και θα εκτιμήσουν την προσφορά του Ναού στην πόλη με τη δωρεά των 1.600 μ2 για την κατασκευή της κλίμακας της οδού Αγ. Νικολάου και ότι εν τέλει σήμερα δεν υφίσταται περιθώριο περαιτέρω περιορισμού του χώρου του Ναού εκτός αν αποφασιστεί η κατεδάφισή του πράγμα το οποίο δεν έκαναν ούτε οι Τούρκοι.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΤΡΩΝ 18.10.10

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Γερασιμάγγελος (χρόνια του πολλά κιόλας) θα πρέπεινα είναι πολύ στενοχωρημένος, μιας και Άγ.Νικόλαος ήταν η πρώτη του εκκλησία.
Τι να πούμε ;Αίσχος για τους διοικούντες. Μα όλοι τελικά εναντίον της Εκκλησίας και μάλιστα μετά από μια τέτοια προσφορά του Ναού στην Πάτρα ;

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πληροφορίες ψήφισαν εναντίον του Ναού : Αντιδήμαρχος Τζανάκος (είχε υποσχεθεί στους ιερείς ότι θα ψηφίσει υπέρ του Ναού!), αντιδήμαρχος έργων Βασιλοπούλου, αντιδήμαρχος καθαριότητας Δεμαρτίνος και ο Λάζαρης (ο οποίος στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε : "για καμπινέδες θα μιλάμε τώρα"!). Ο Κουρεμένος από ανοησία του απέσειρε το ζήτημα την τελευταία στιγμή. Στην Επιτροπή όμως ψήφισε υπέρ του Ναού. Από την παράταξη Φούρα μόνο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σκαρμέας υποστήριξε το Ναό και με θέρμη μάλιστα. Από την παράταξη του Φλωράτου όλοι ήσαν υπέρ του Ναού. Αρθρογράφησε υπέρ του Ναού ο Πολίτης και η Ιγγλέση.
Αυτά σε όσους ρωτούν και για λόγους δικαιοσύνης και αληθείας.