Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ο διάσημος πατρινός πιανίστας Παναγιώτης Γώγος



Γεννήθηκε στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία έξι ετών στη Φιλαρμονική Εταιρεία της πόλης του. Το 1998 ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του ως σολίστ και λίγο αργότερα έλαβε, επίσης με άριστα, δίπλωμα Αντίστιξης και Φούγκας. Για τρία χρόνια εργάστηκε στην Αθήνα με τον πιανίστα και καθηγητή του Ωδείου Tchaikovsky Valery Sagaidatschny, ενώ το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου που διοργανώθηκε στην Αθήνα.
Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» στο πιάνο και στη μουσική δωματίου στο Εθνικό Ωδείο της Τουλούζ στη Γαλλία υπό την καθηγήτρια Thérèse Dussaut, από όπου αποφοίτησε το 2004 με Prix de Perfectionnement και Prix de Musique de Chambre”. Στενή συνεργασία τον συνδέει μέχρι σήμερα και με την καταξιωμένη πιανίστα και παιδαγωγό Monique Deschaussées στο Παρίσι. Το 2005 η Ακαδημία Αθηνών τον βραβεύει ως εξαίρετο νέο καλλιτέχνη και του απονέμει το βραβείο Μυκονίου.
Από το 2006 έως το 2009 γίνεται δεκτός στη γνωστήCité Internationale des Artsστο Παρίσι η οποία και τον επέλεξε να την εκπροσωπήσει ως σολίστ το 2007 και το 2008 στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Έχει λάβει μέρος σε σειρά συναυλιών και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων στο «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό» της Αθήνας το 2005 κ 2010, στο Loewen Palais και στο Kulturhaus στο Βερολίνο το 2006, στη Salle Michelet στο Παρίσι το 2007, στο Mendelssohn Haus στη Λειψία της Γερμανίας και στο Domusfestival της Νάξου στην Ελλάδα το 2008, στο Berliner Palmenkonzerte στο Βερολίνο, στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Ηρακλείου στην Κρήτη, στο Hellenic Centre του Λονδίνου και στο περίφημο Konzerthaus της Βιέννης το 2009. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως ‘Santa MariaChamber Orchestra Lucerne, Marburg Youth Orchestra, Athens Simfonietta καθώς και με μαέστρους όπως οι Alois Springer, George Aravidis, Dieter Lange και Dimitri Botini.
Στο πρόγραμμά του για το 2011 περιλαμβάνονται κονσέρτα στο Ελσίνκι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στην Ελλάδα ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για το «Έτος Σοπέν 2010» στο αναγνωρισμένου κύρους Πολωνικό Salon Chopin στο Παρίσι.
Η τέχνη του εκλαμβάνεται ως συνέχεια της μεγάλης πιανιστικής παράδοσης του Alfred Cortot.
Είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

4 σχόλια:

Anastasios είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στο νέο καλλιτέχνη.

Του είχα κάνει κι εγώ αφιέρωμα: http://anastasiosds.blogspot.com/search?q=%CE%B3%CF%8E%CE%B3%CE%BF%CF%82

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Του αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια γατί κάνει την Πάτρα γνωστή στον κόσμο, γιατί αποδεικνύει καθημερινά ότι όποιος θέτει στόχους και όραμα ατην ζωή του, πάει μπροστά, γιατί δίνει παράδειγμα καλό στους νέους, γιατί, γιατί, γιατί..

Μπράβο και στους εξαίρετους γονείς του που τον στήριξαν στα δύσκολα χρόνια των σπουδών του και σήμερα συγκινημένοι έως δακρύων τον καταχειροκροτούσαν στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

Υγ. :τελικά οι πατρινοί ξέρουν να εκτιμούν τα παιδιά τους και σήμερα με την μαζική τους προσέλευση αλλά και την ευλαβική ακρόαση, απέδειξαν ότι έχουν πολιτισμό.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ Ωραίο το Αφιέρωμα σε αυτόν το Νέο Καλλιτέχνη.

Ανώνυμος είπε...

Η συναυλία που έδωσε την Κυριακή ήταν φανταστική. Εκπληκτικός και φοβερός. Μπράβο Παναγιώτη. Και εις ανώτερα και πάντα έτσι ταπεινός και προσγειωμένος.
Πολλά συγχαρητήρια και στην οικογένειά του. Να τον χαίρονται και να τον καμαρώνουν συνεχώς.
Πάντα έτσι Παναγιώτη.

Ένας φίλος από τα παλιά.