Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Θα πληρώσουμε ακριβά τα "γκριγκλις"


Τα «γκρίκλις» είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά», τόνισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, στα Χανιά στη διάρκεια ημερίδας τη χρήση των «γκρίγκλις» στο διαδίκτυο.

«Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές, που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης, που σημαίνει με τη σημασία της και με την προέλευσή της. Εάν τη λέξη ειρήνη τη γράψεις όλα με γιώτα (ι) και με ένα ι της λατινικής ισοπεδώνεις όλη την ιστορία αυτής της λέξης. Το ίδιο αν γράψεις τη λέξη δημοκρατία, το ίδιο αν γράψεις τη λέξη πολιτεία. Άρα, πρόκειται για μία κακή επιλογή - εγώ δεν επιτίθεμαι στα νέα παιδιά γιατί υπάρχω με τα νέα παιδιά, απλώς με μία πείρα σαράντα χρόνων δουλειάς με νέους ανθρώπους λέω, προσοχή, μην αποξενώνεστε από την εικόνα των λέξεων. Αυτό κάποια στιγμή μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά», σημείωσε ο κ. καθηγητής.

Ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε -ενώπιον πολυάριθμου ακροατηρίου- για την ελληνική γλώσσα και την πολύπλευρη σημασία της, εξ αφορμής του νέου του βιβλίου («Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας»), στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Την ημερίδα συντόνισε ο λογοτέχνης - δημοσιογράφος, Δημήτρης Κακαβελάκης.

Ακολούθησε σεμινάριο για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς στον κ. καθηγητή για τη γλώσσα και τη χρήση της στην εκπαίδευση, κυρίως, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: