Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ, π.Γ.Στ.



             Η χριστιανική ζωή προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να βρει με την ελεύθερη άσκηση και με τη χάρη των Αγίων Μυστηρίων τον εαυτό του και τον προορισμό του δηλ. να δίνει εικόνα του Θεού.
            Σ’ αυτή την πορεία της χριστιανικής ζωής οι τρείς βασικές μοναχικές υποσχέσεις, η υπακοή, η ακτημοσύνη και η παρθενία, βοηθούν την άσκηση μας να διατηρεί τον ευαγγελικό της χαρακτήρα και να ξεπερνά τους δαιμονικούς πειρασμούς, οι οποίοι προσπαθούν να διαφθείρουν την ανθρώπινη φύση.
            Η ΥΠΑΚΟΗ δεν σημαίνει άρνηση της προσωπικής ελευθερίας. Απεναντίας είναι η επιβεβαίωση και το κριτήριο της αληθινής ελευθερίας. Ο εγωισμός και η φιλαυτία είναι ουσιαστικά άρνηση της ελευθερίας. Την υπακοή αθέτησε ο Αδάμ και οδηγήθηκε  στον Άδη. Την υπακοή αγάπησε ο Κύριος υπακούοντας μέχρι σταυρού και θανάτου.
            Η ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗ προβάλλεται με την έννοια του αυτοπεριορισμού και της επάρκειας. Απελευθερώνει τον άνθρωπο από την  επιρροή των υλικών αγαθών και είναι ευαγγελική απάντηση, ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνον με ψωμί, αλλά πάνω απ’ όλα με την αλήθεια που τον ελευθερώνει. 
            Η ΠΑΡΘΕΝΙΑ, τέλος, είναι η ζωή « κατ’ εικόνα» του Χριστού , η υπόσχεση που μας ενώνει με τον Χριστό, μας ανακεφαλαιώνει και μας ολοκληρώνει. Δηλ. δεν είναι απλά και μόνο ο ηθικός καθαρμός, αλλά είναι ο συνολικός καθαγιασμός της υπάρξεως, που κορυφώνεται στην παρθενία της καρδιάς, που είναι η αγάπη. 

π.Γ.Στ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά γεροντα να τα πείτε στους "μοναχούς" που μένουν στα σπιτάκια τους με το κλιματιστικό την τηλεόραση και τις αυτοκινητάρες τους.Εχουν γεμίσει τον κόσμο με άγαμους ιερείς που φορούν και το μεγάλο σχήμα κάτω απο τις τεράστιες κοιλιές τους δείγμα της καλοπέρασης τους.Ελεος όμως.
Να πάνε όλοι στα μοναστήρια τους.
Γιατί τους έχουν στις ενορίες;
Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Πέστα Ανώνυμε Συμφωνώ Απόλυτα Μαζί σου. Το Θέμα είναι ότι δεν είναι ότι τα Κάνουνε Αυτά αλλά Πολλοί από Αυτούς Θέλουνε να Έχουνε και Άποψη για Όλα όπως για την Ανατροφή ας Πούμε των Παιδιών για Παράδειγμα! Παιδιά δεν Έχουνε Οικογένεια δεν έχουνε Κάνει για μένα το πιο Βασικό Ηλικία δεν Έχουνε μετά σου Λένε τα Ξέρουμε Όλα. Θέλουνε Όντως Κάτι Τέτοια Μεγάλη Προσοχή Εύκολα Μπορείς να τα Πάρεις Ειδικά εάν Είσαι Μέσα στον Χορό αυτό και Αυτοί Μιλάνε από Έξω. Έξω από τον Χορό Πολλά Τραγούδια Ακούγονται Όπως Σοφά Λέει ο Λαός μας το Θέμα είναι να Είσαι Μέσα να Ζεις το Πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τους προηγούμενους.
Δεν μπορεί το κάθε αρχιμαδριτίδιο να περιφέρεται ως κομψευόμενο μοντέλο σε όλες τις καφετέριες της πάτρας και μετά να μας το παίζει Γέροντας.
Αεις στο καλό από κει.
Έχουθμε μετατρέψει την Ορθοδοξί σε α λα κάρτ θρηδκέια. Ότι γουστάρει οακθένας κάνει.
μαζέψτε τους Άγιοι Δεσποτάδες γιατί αυτόι σας εκθέτουν.
Άντε μη πω τίποτα χειρότερα, γιατί ξέρω αρκετά!

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύοντες εν αγάπη

Ας τα ακούσουν οι Αρχιμανδρίτες και λοιποί Ιερομόναχοι με του μισθούς και τα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα οι διαμένοντες στα διαμερίσματά τους ή στα μοναστήρια χωρίς να καταθέτουν τον μισθό εις την Μονή.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όλους τους παραπάνω.Έχει γεμίσει η Πάτρα κια όλες οι Μητροπόλεις με Αρχιμανδρήτες.Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μένουν στα σπιτάκια τους.Με το αυτοκίνητό τους, με το κλιματιστικό τους το καφεδάκη τους στις γνωστές παραλίες των Πατρών!
Ελεος βρε παιδιά.
Ο Επίσκοπός σας(Πατρών) δεν είχει πει ότι θα τους μαζίψει όλους στα μοναστήρια;;;
Εγω σε όποια εκκλησία και αν πάω προϊστάμενος άγαμος Αρχιμανδρήτης.Γάμους τελεί Αρχιμανδρήτης!!!
Αν είναι δυνατόν αγαμος Ιερέας με μοναχική κουρά με του κουκούλι στο κεφάλι σύμβολο της αγαμίας και της αφιέρωσης στον Θεό να σέρνει πρώτος τον χορό του "Ησαια"!!!!
Τραγικά όλα αυτά.
Εχουμε ξεφύγει πάρα πολύ.Και δεν είναι μόνο στην Πατρα αυτό το κακό.
Το έχω δει και σε άλλες Μητροπόλεις.
Και στη Μητρόπολη μου στο Αίγιο τα ίδια και χειρότερα.
Κάντε κάτι ...

Ανώνυμος είπε...

Σωστός!