Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ


 Αρχιμ. Τιμ. Κιλίφη

            Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που κινούν τον κόσμο είναι η προπαγάνδα. Αυτή έγκειται στην υποβολή ορισμένων ιδεών μέσα σε μικρές ή μεγάλες μάζες των ανθρώπων. Κάθε ιδέα, καλή ή κακή, γίνεται ιστορία μόνον όταν μπει μέσα στις μάζες και γίνει πράξη.
            Και οι καλύτερες ιδέες όταν μείνουν στη βιβλιοθήκη σκουριάζουν. Οι ιδέες κινούν την ιστορία. Όλα στην ιστορία κινούνται από την κινητοποίηση των μαζών. Και η κινητοποίηση αυτή εξαρτάται από την προπαγάνδα των μαζών. Η προπαγάνδα αυτή παίρνει διάφορες μορφές ανάλογα με το διανοητικό και ψυχολογικό επίπεδο που απευθύνεται.
            Η οργανωμένη κι’ έξυπνη προπαγάνδα εκμεταλλεύεται και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ανθρώπων. Εκμεταλλεύεται το ίδιο την τόλμη και τη δειλία, την πείνα και την καλοπέραση, την αμάθεια και την πολυμάθεια. Στους νέους εκμεταλλεύεται τον ηρωισμό. Στους ώριμους τον ρεαλισμό. Στους γέροντες τη δίψα για στοργή και σεβασμό. Στον καθένα προσφέρει ό,τι θα τον τραβήξει περισσότερο.
            Σκοπός της προπαγάνδας είναι ν’ αφαιρέσει κάθε προσανατολισμό που δεν υπηρετεί το σχέδιο της.
            Έτσι κάνει τις μάζες άβουλες και απρόσωπες.
            Οι άνθρωποι μέσα στην προπαγάνδα κινούνται  χωρίς προσωπικότητα, χωρίς ελευθερία, χωρίς πρωτοβουλία. Κινούνται μόνο με τη σπονδυλική στήλη, χωρίς τον εγκέφαλο.
            Πολύ φυσικό, όμως, τίθεται το ερώτημα: Η αλήθεια μπορεί να έχει καμιά σχέση με τις διάφορες μεθόδους της προπαγάνδας; Ασφαλώς όχι. Η αλήθεια είναι φως αυτοδύναμο, που λάμπει μόνο του από την ώρα που θα το ζήσει ο καθένας προσωπικά και βαθειά. Η αλήθεια ακτινοβολεί μόνη της, με τη ζωή της, χωρίς να έχει ανάγκη προπαγανδιστικών πυροτεχνημάτων για τη μετάδοση της. Όσο έχει ανάγκη ο ήλιος διαφημίσεως, άλλο τόσο έχει και η αλήθεια ανάγκη προπαγανδισμού.
            Ο Χριστιανισμός είναι η Αλήθεια. Μεταδίδεται από πιστό σε πιστό και από γενεά σε γενεά δια της βιώσεως του και της αγιοπνευματικής κατευθύνσεως του. Ο Χριστιανισμός δεν είναι μια ανθρώπινη ιδεολογία, που έχει ανάγκη  προπαγάνδας για να σταθεί. Είναι η αυτοαλήθεια που κατευθύνει τον άνθρωπο φυσικά και μεταφυσικά για του μυστηρίου της Εκκλησίας.
            Όποιος χρησιμοποιεί προπαγανδιστικές μεθόδους για την επικράτηση του Χριστιανισμού αγνοεί τη φύση και την ουσία του. Μόνον οι αιρέσεις και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και γενικά το ψέμα χρειάζονται προπαγανδιστικές μεθόδους, γιατί νοιώθουν ανασφάλεια, επειδή ακριβώς δεν κατέχουν την αλήθεια. Ο σωστός Χριστιανισμός νοιώθει ασφαλής, δεν έχει ανάγκη προπαγάνδας, δεν θέλει μπράβους, αλλά θέλει αγίους.
            Οι ανθρώπινες ιδεολογίες έρχονται και παρέρχονται, γιατί σαν ανθρώπινα κατασκευάσματα, είναι ατελείς και δεν εφαρμόζονται σωστά ούτε από τους οπαδούς τους.
            Ενώ ο Χριστιανισμός εφαρμόστηκε εκατό τοις εκατό από τον ίδιο τον Χριστό. Και αυτό που κυρίως κάνει το Χριστιανισμό ασύγκριτο, θείο και ασυναγώνιστο, είναι η νίκη του εναντίον της φθοράς και του θανάτου, δια της οποίας χάρισε και πάλι την αθανασία και τη θέωση στους ανθρώπους. Αυτό είναι το κέντρο της αλήθειας: η θέωση και η αθανασία. Αυτό όμως δεν κατανοείται θεωρητικά και ιδεολογικά, αλλά βιώνεται αγιοπνευματικά. Μόνον όποιος μετέχει στο μυστήριο της Εκκλησίας ζει τη νίκη της θεώσεως και της αθανασίας, που είναι η βάση της Αλήθειας.
            Το ψέμα, όσο γυαλιστερό και αν το κάνει η προπαγάνδα, ποτέ δεν θα μπορέσει να επικρατήσει, γιατί μέσα του έχει τη φθορά και το θάνατο. Κάθε προπαγάνδα, εφ’όσον μετέχει και στο ψέμα, είναι καταδικασμένη στη φθορά του χρόνου. Μόνον η αλήθεια είναι υπερχρονική. Γιατί αλήθεια είναι ο Χριστός, που είναι και ο νικητής του θανάτου.
            Ο μεγαλύτερος θρίαμβος της αλήθειας είναι η ανάσταση του Ιησού Χριστού. Η ανάσταση όμως βιούται. Δεν προπαγανδίζεται.

            (« ΤΟΛΜΗΡΟΙ ΨΙΘΥΡΙΣΜΟΙ»)  

 π.Γ.Στ.
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: