Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

« ΚΥΡΙΕ, ΣΩΣΟΝ ΤΟΥΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ»

            Είναι να θαυμάζει κανείς τη σοφία της Εκκλησίας, όταν κάθε φορά ακούμε αυτή την παράξενη από πρώτη άποψη ικεσία. Γιατί μ’αυτή διδασκόμαστε, ότι δεν είναι μόνο οι ασεβείς και οι αμαρτωλοί  που έχουν ανάγκη σωτηρίας, αλλά και οι ευσεβείς, όχι μόνο οι άπιστοι, αλλά και οι πιστοί.
            Το πόσο είναι σωστή αυτή η ικεσία διαπιστώνεται συχνά μέσα στο χώρο της εκκλησιαστικής ζωής. Διότι συμβαίνει πολλές φορές αρκετοί από μας που πιστεύουμε, οι ευσεβείς, οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, ακόμα και οι κληρικοί, αντί να  είμαστε η εκλεκτή μερίδα, ν’ αποτελούμε πρόβλημα.
            Γνωρίζουμε αρκετά για το Θεό και την πίστη. Μπορεί να μιλάμε γι’ Αυτόν, ν’ ασχολούμαστε με τα εκκλησιαστικά  πράγματα. Ν’ ακούμε κηρύγματα, να συχνάζουμε στις Ι. Ακολουθίες της Εκκλησίας και ν ’αρεσκόμαστε να φέρουμε τον τίτλο του « ευσεβούς» χριστιανού. Κι’όμως πολλοί από εμάς ν’ αποτελούμε πρόβλημα για την Εκκλησία.
            Φθάνουμε μάλιστα στο σημείο να συνηθίζουμε τα ιερά και τα όσια και να συμπεριφερόμαστε με τρόπο απαράδεκτο για θρησκευτικούς ανθρώπους.
            Έτσι κατακρίνουμε τους  «αμαρτωλούς». Συναναστρεφόμαστε αποκλειστικά με τους ομόφρονες μας. Φανατιζόμαστε και αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας το προνόμιο του υπερασπιστή της ορθόδοξης παράδοσης. Αλλά συχνά η καθημερινή ζωή μας δεν συμβιβάζεται με τις θρησκευτικές αρχές και πεποιθήσεις μας
            Το φαινόμενο αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και προσευχή, « Κύριε, σώσον τους ευσεβείς». Δηλ. Κύριε, κάνε τους αμαρτωλούς ευσεβείς και στους ευσεβείς χάρισε μια σοβαρή, ισορροπημένη και χριστιανική άγια ευσέβεια. Ας μην λησμονούμε ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας οφείλουμε να έχουμε υπόδειγμα την ταπεινοφροσύνη του Κυρίου και να κατευθύνουμε τα βήματα μας στα ίχνη και τον « υπογραμμόν» της δικής Του αγιότητας.
            Γι’ αυτό: « Κύριε, σώσον τους ευσεβείς».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά. Εμείς της "εκκλησίας" όπως μας λένε πολλές φορές είμαστε χειρότεροι από τους "κοσμικούς" όπως λέμε εμείς...
Θέλει προσοχή μην νομίσουμε ότι θα παμε στον παράδεισο επειδή πηγαίνουμε εκκλησία και μετέχουμε στα μυστήρια...Μη νομισουμε οτι εμεις ειμαστε με το ενα ποδι στον παραδεισο...Μην περνα τετοια σκεψη απο το μυαλο μας...