Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ


Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

            Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει τους δύο πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους με αντίθετο ξεκίνημα, με διαφορετικές προϋποθέσεις, αλλά που κατέληξαν στο ίδιο τέρμα.
            Ο ένας, ο Πέτρος είναι μαθητής του χριστού. Ο άλλος, ο Παύλος διώκτης. Ψαράς ό ένας, σοφός ο άλλος. Ώριμος ο Πέτρος, νεαρός ο άλλος. Φορέας Ιουδαϊκών αντιλήψεων ο ένας, υπερεθνικών ό άλλος. Οι αντιθέσεις μεταξύ τους ήταν μεγάλες, κι’ όμως είχαν το ίδιο τέρμα. Και οι δύο γίνονται απόστολοι, μάρτυρες και άγιοι.
            Ο χριστιανισμός δεν καταργεί την προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά τη μεταμορφώνει, την αγιάζει και την εναρμονίζει στην ποικιλία του πνευματικού στερεώματος. Της δίνει κοινά κριτήρια αλήθειας και την αφήνει ελεύθερη να πορεύεται με το δικό  της βήμα προς τη Βασιλεία του Θεού.
            Αλλοίμονο αν συνέβαινε το αντίθετο, Η Εκκλησία θα γινότανε μια άμορφη μάζα, μια βιομηχανία. Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο μοναδικό και ανεπανάληπτο και επιθυμεί τον αγιασμό του, χωρίς να χάσει την προσωπικότητα του.
            Δυστυχώς παρουσιάσθηκαν πολλοί και μάλιστα εν ονόματι του Χριστού, θέλησαν να καταργήσουν την ελευθερία του προσώπου  μέσα στον χριστιανισμό. Πρόκειται για παραχαράκτες που απονευρώνουν τον χριστιανισμό και τον κάνουν οργάνωση και σύστημα. Αποτέλεσμα η ατονία, η νεύρωση και έλλειψη έλξης. Η ζωή γίνεται θάνατος, η χαρά λύπη και η γνησιότητα νοθεία.
            Αντίθετα, όπου η αλήθεια και η ελευθερία εκεί η αγιότητα και η αληθινή πνευματική δημιουργία.
            Η σημερινή εορτή των Αγίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, αυτό μας υπογραμμίζει. Η αγιότητα καλλιεργείται στην αλήθεια και στην ελευθερία. Όλοι μπορούμε ν’ απολαύσουμε τη δωρεά της αγιότητας σ’ οποιονδήποτε τύπο και αν ανήκουμε, φτάνει ν’ ανήκουμε συγχρόνως στην αλήθεια και στην ελευθερία.

π.Γ.Στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά.