Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πως θα προφυλαχθούμε από την αμαρτία;

Γέρων ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Αιγίνης

            « Να  προσέχετε τους λογισμούς. Να εναντιώνεσθε εις αυτούς. Δεν αφήνουν εύκολα τον άνθρωπο. Συνέχεια έρχονται και τον πολεμούν. Εσείς να προσπαθείτε να τους διώχνετε. Έρχεται ένας πονηρός λογισμός και σας λέει να κάνετε κάτι. Εσείς να λέτε, «όχι, δεν θα το κάνω». Επιμένει αυτός, θα επιμείνετε και εσείς. Να φροντίζετε να έχετε δύναμη δια να τον διώξετε. Αν δεν κάνετε αυτό που σας είπε ο λογισμός, δεν είναι αμαρτία.. Αμαρτία είναι η πράξη, όχι η προσβολή του λογισμού.
            Χρειάζεται προσοχή όμως, διότι πολλές φορές οι λογισμοί προκαλούνται από μας τους ίδιους, από τα πάθη μας .Τις περισσότερες φορές αν δεν δώσεις αιτία, δεν έρχεται ο λογισμός μόνος του. Π.χ. αν κοιτάξεις πονηρά ή έστω με περιέργεια κάτι, αυτό που είδες θα έλθει το βράδυ και κυρίως κατά την ώρα της προσευχής, δια να σε βασανίζει.
            Εφ’όσον δεν φροντίζουμε ν’ αποφεύγουμε τις αιτίες δεν μπορεί, θα έλθει ο πόλεμος. Και τότε όμως δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε αλλά να πολεμήσουμε. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βέβαια ο πόλεμος θα είναι πιο σκληρός. Θα χρειασθεί εντονότερος αγώνας δια να νικήσουμε τους λογισμούς. Δι’ αυτό είναι καλύτερα ν’ αποφεύγουμε τις αιτίες των παθών. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Έτσι και δεν προσέξετε ή αφήσετε τους λογισμούς να ριζώσουν, θα σας κάνει κουρέλι ο πειρασμός. Να καταφεύγετε αμέσως στην προσευχή. Η προσευχή είναι το μεγαλύτερο όπλο. Να κάνετε το σημείο του σταυρού και να λέτε: « Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς» ή « Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει Σου». Αν επικαλεσθείτε τον Θεό και την παναγία και προσεύχεσθε με ταπείνωση, σύντομα θα απαλλαγείτε από τους κακούς λογισμούς. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζετε. Να προσέχετε συνέχεια, ν’ ασφαλίζετε τον εαυτό σας, δια ν’ αποφεύγετε αυτόν τον πόλεμο των λογισμών. Αν ο νους σας είναι διαρκώς στα πνευματικά, αν σε ό, τι βλέπετε και ακούτε, αποδίδετε πνευματικό νόημα, τότε ο εχθρός δεν θα βρει είσοδο δια να εισέλθει και θ’ αναχωρήσει».

(ΣΥΓΧΡΟΝΟ  ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ )

π.Γ.Στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: