Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Το άγνωστο σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στα Χανιά





Δύο χιλιόμετρα νοτίως του χωριού Μόδι πάνω από τον Πλατανιά Χανίων βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Γεράσιμου.
Στο σημείο που βρίσκεται το όμορφο αυτό σπήλαιο που φιλοξενεί το ναό του Άγιου Γεράσιμου μας οδηγεί χωματόδρομος που ξεκινάει μέσα από το Μόδι και σε όλη την διαδρομή υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες. Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου που είναι καλυμμένος από ένα αρχαίο ελαιώνα.
Ο ναός που έχει χτιστεί μέσα στο σπήλαιο είναι ευρύχωρος κι έχει και εξωτερικό περίβολο που ακολουθεί κατά μήκος την μεγάλη βραχοσκεπή που μαζί με τα γύρω βράχια σχηματίζουν ένα πραγματικό καταφύγιο ιδανικό για ησυχαστήριο.
Το σπήλαιο αυτό, μακριά από τον κόσμο επέλεξε σύμφωνα με την παράδοση να μονάσει ο σημερινός πολιούχος της Κεφαλληνίας Άγιος Γεράσιμος. Συγκεκριμένα σε ηλικία 49 ετών και αφού ήδη είχε καρεί μοναχός και είχε περάσει από τη Ζάκυνθο, το Άγιο Όρος και τους Άγιους Τόπους ήρθε στην Κρήτη. Γρήγορα όμως έγινε διάσημος και πολύς κόσμος άρχισε να τον επισκέπτεται στο σπήλαιο όπου μόναζε, γεγονός που τον ανάγκασε να φύγει από εκεί σε δυο χρόνια και να επιστρέψει στη Ζάκυνθο πριν φύγει για την Κεφαλληνιά.
Ο περιποιημένος σήμερα ναός παραμένει ακόμα άγνωστος στο ευρύ κοινό. Εσωτερικά φωτίζεται από δύο μεγάλα παράθυρα στην ανατολική του πλευρά που αφήνουν το φως του ήλιου να εισχωρήσει στο εσωτερικό του σπηλαίου. Έξω από το σπήλαιο φαίνονται απομεινάρια από παλιά κελιά και βοηθητικούς χώρους.
Στην είσοδο ακριβώς της βραχοσκεπής υπάρχει η τεράστια λαξευτή πέτρινη γούρνα από όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος έπινε νερό το οποίο συγκέντρωνε η γούρνα από τη σταγονοροή ενός σταλακτίτη του σπηλαίου.
Η γούρνα αυτή είχε εξαφανιστεί για χρόνια και ήρθε στο φως με ανασκαφή που έγινε στο χώρο του ναού.


Πηγή: http://kefaloniapress.gr/, Κείμενο - Φωτογραφίες  Χριστόφορος Χειλαδάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια: