Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Μνήμη Φώτη Κόντογλου


          Στις 13 Ιουλίου κλείνουν δέκα χρόνια από την εκδημία του Φώτη Κόντογλου. Αυτού του φωτισμένου διανοητή που ξανάφερε το λαό και την Εκκλησία σε επαφή με την ορθόδοξη παράδοση με αποκορύφωμα την μουσική και την αγιογραφία.
          «Κανένας λαός δεν έχυσε τόσο αίμα για την πίστη του Χριστού, όσο ο δικός μας, από καταβολή του χριστιανισμού ίσαμε σήμερα. Και αυτός ο ματωμένος ποταμός είναι μία πορφύρα, που φόρεσε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, και που θά ΄πρεπε να την έχουμε για μεγαλύτερο καύχημα, κι όχι να την καταφρονούμε και να μη μιλούμε ποτέ γι’ αυτή, και μάλιστα να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε γι’ αυτή, σε καιρό που δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για τις πιο ντροπιασμένες και σιχαμερές παραλυσίες, που κάνουμε οι άνθρωποι στον αδιάντροπο καιρό μας».
          «Εμείς οι σημερινοί πονηρεμένοι άνθρωποι φροντίζουμε μονάχα για την καλοπέραση του κορμιού μας, και για τούτο η ψυχή μας έχασε την ευαισθησία της, μ’ όλα τα πνευματικά γιατρικά που λέμε πως έχουμε. Και γι’ αυτό περιφρονούμε και τους λένε ανόητους εκείνους δεν κοιτάζουνε το υλικό συμφέρον τους, αλλά κάνουμε κάποιες θυσίες. Κατά πολύ ανόητους και  μικρόμυαλους θεωρούμε εκείνους που θυσιάσανε τη ζωή τους για την πίστη τους. αφού, κατά την αμαρτωλή κρίση τους δεν κοιτάξανε να χαρούνε τα νιάτα τους και ν’ απολάψουνε τούτον τον κόσμο που είναι χειροπιαστός και σίγουρος, αλλά βασανιστήκανε, φυλακωθήκανε, δαρθήκανε και στο τέλος σφαχτήκανε ή κρεμαστήκανε, οι άμυαλοι, για κάποιους ίσκιους που λέγονται αθάνατη ζωή και βασιλεία των ουρανών…..»

Επιμέλεια π. Γ. Στ


 (Πονεμένη Ρωμηοσύνη)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αξίζει κανείς να διαβάσει τα βιβλία του και εκεί θα ανακαλύψει την αγιότητα του ανδρός καθώς και την φώτιση που είχε από το Αγ.Πνεύμα.
Σπουδαίος άνθρωπος με σπουδαίο έργο.