Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Το «Ναί» στη ζωή



Η ζωή είναι αξία και δώρο του Θεού. Είναι όμως και τέχνη που πρέπει να την μάθει κανείς για να μπορεί να τη ζήσει με χαρά και αρχοντιά. 

Η τέχνη αυτή έχει τα μυστικά της, που είναι:

 1. Η ζωή δεν είναι θέατρο, αλλά πραγματικότητα.
            Σήμερα οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι επιδιώκουν να ζήσουν μια ζωή μη πραγματική. Πολλοί έχουν ως ιδανικό τους να ζήσουν τη ζωή που βλέπουν να «παίζεται» μπροστά τους είτε στις οθόνες των θεαμάτων είτε στο «θέατρο» της ζωής. Αλλά η αληθινή ζωή δεν είναι «θέατρο», αλλά σχετίζεται με την πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Η αληθινή ζωή είναι μία προσγειωμένη ζωή και όχι ζωή «στα σύννεφα». Συνεπώς μια πραγματική ζωή  επαιτεί ν’ ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της για ν’ ανταποκριθούμε με αφοσίωση και υπευθυνότατα. Ο ρόλος που παίζουμε στη ζωή δεν είναι ψεύτικος και δεν παίζεται από «άλλους» στις οθόνες και στα παρασκήνιο των θεάτρων. Ο ρόλος της ζωής είναι πραγματικός και μας τον ανέθεσε να τον φαίνουμε εις πέρας ο ίδιος ο Θεός.

   2. Η ζωή ανακαλύπτεται.
           Πολλές φορές η αληθινή ζωή κρύβει την ομορφιά και το μεγαλείο της. Για να βρούμε συνεπώς την αλήθεια, το νόημα, τη χαρά και την ομορφιά της ζωής πρέπει να την ερευνήσουμε.
       Η χαρά της ζωής δεν είναι πάντα κάτι εξωτερικό ή το δεδομένο. Τη χαρά και την ομορφιά της ζωής μπορείς να την ανακαλύψεις και στα πιο μηδαμινά  πράγματα και γεγονότα της καθημερινής ζωής. Ο Χριστός μας προτρέπει να βλέπουμε το νόημα και την ομορφιά της ζωής, παρατηρώντας τα «κρίνα και τα πετεινά του ουρανού». Ακόμη πολλοί είναι εκείνοι που ανακάλυψαν τη ζωή και τη χαρά της ζωής μέσα στον πόνο όσο περίεργο κι αν φαίνεται. Ο Απόστολος Παύλος έλεγε: «Χαίρω εν τοις παθήμασί  μου».
 
     3. Ο Χριστός και η ζωή.
                   Η χριστιανική αντίληψη για τη ζωή είναι θετική. Ο Κύριος δεν αρνήθηκε τίποτε από τη ζωή, εκτός από την αμαρτία, που θανατώνει τη ζωή. Μόνο ο χριστιανισμός λέει ναι στη ζωή και τις χαρές της. Οι διάφορες αιρέσεις και τα ανατολικά θρησκεύματα ή αρνούνται το νόημα της ζωής ή κάνουν κατάχρηση της ζωής και φθείρουν τα σώμα του ανθρώπου. Ειδικότερα η χριστιανική ζωή είναι η πραγματική ζωή που εξασφαλίζει στον άνθρωπο την αληθινή χαρά. Ο Απ. Παύλος έδωσε το περιεχόμενο της γνήσιας και αληθινής ζωής, που δίνει στον άνθρωπο την πληρότητα της χαράς: «Χαίρειν μετά χαιρόντων και κλαίειν μετά κλαιόντων». Μια ζωή συμμετοχής και αγάπης, μια ζωή που ανοίγεται και αγκαλιάζει όλους και όλα είναι η γνήσια ζωή. Μια τέτοια ζωή έζησε ο ίδιος ο Χριστός εδώ στη γη και ο ίδιος μας βεβαίωσε ότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» ( Ιωάν. 14,60).

π.γ.στ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: