Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μάθε να προσεύχεσαι

¨Ξυπνάς το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να ευχαριστήσεις το Θεό γι’ αυτό, έστω κι αν δεν νιώθεις ιδιαίτερα χαρούμενος για τη μέρα που αρχίζει. «Αύτη η ημέρα εποίησεν ο Κύριος αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή». Αφού το κάνεις αυτό, δώσε καιρό στον εαυτό σου να συνειδητοποιήσει την αλήθεια αυτών που λες και να την καταλάβει πραγματικά, ίσως στο επίπεδο της βαθιάς εμπειρίας και όχι στο επίπεδο του ενθουσιασμού και της αγαλλίασης. Κατόπιν άφησε το κρεβάτι σου, πλύσου, τακτοποιήσου, κάνε ό,τι άλλο έχεις να κάνεις και γύρισε πάλι στο Θεό.

Πήγαινε στο Θεό και πάλι με δύο βαθιές σκέψεις: η μία είναι ότι εσύ ο ίδιος ανήκεις στο Θεό και η άλλη, ότι αυτή η μέρα επίσης ανήκει στο Θεό, ότι είναι μια μέρα εντελώς καινούργια, ανεπανάληπτη. Δεν υπήρξε για σένα ποτέ πριν. Για να μιλήσω με Ρωσικά δεδομένα, είναι η μέρα αυτή σαν μια τεράστια έκταση με απάτητο χιόνι. Κανείς δεν έχει βηματίσει επάνω του. Απλώνεται εντελώς παρθένο και καθαρό μπροστά σου.

Έπειτα ζήτησε από το Θεό να ευλογήσει αυτή τη μέρα, ώστε το κάθε τι στη διάρκειά της να είναι ευλογημένο και ρυθμισμένο από Αυτόν. Μετά από αυτό θα πρέπει να πάρεις σοβαρά όσα είπες, επειδή πολύ συχνά λέει κανείς: «Θεέ μου, ευλόγησέ με» και έχοντας την ευλογία του Θεού ενεργείς σαν τον άσωτο γιο. Μαζεύεις όλα τα υπάρχοντα και πας σε ξένη χώρα να ζήσεις ζωή αποστάτη.

Αυτή είναι η μέρα ευλογημένη από το Θεό, ανήκει στο Θεό, ας ξεκινήσουμε λοιπόν να μπούμε μέσα σ’ αυτή. Προχωρείς αυτή τη μέρα σαν αγγελιοφόρος του Θεού. Όποιον συναντάς, τον συναντάς με τον τρόπο του Θεού. Βρίσκεσαι εκεί για να είσαι η παρουσία του Κυρίου και Θεού, η παρουσία του Χριστού, η παρουσία του Αγίου Πνεύματος, η παρουσία του Ευαγγελίου. Αυτό είναι το καθήκον σου αυτή την συγκεκριμένη μέρα¨


Από το βιβλίο «Μάθε να προσεύχεσαι» του αρχιεπισκόπου Antony Bloom, εκδόσεις Η ΕΛΑΦΟΣ


Ψυχή ζώσα

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο ψυχη ζωσα!!!!
πολυ καλο και δεν ειναι και αιμιλιανου.....
σοβαρα τωρα πολυ ωραια προσεγγιση!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πνευματικός άνθρωπος ο "ψυχή Ζώσα".
Αυτό φαίνεται από τις επιλογές των κειμένων.
Ακόμα μια φορά σε ευχαριστούμε παιδί μου που μας προσφέρεις πνευματική δροσιά στην κόλαση της κοινωνίας μας.
Χριστός Ανέστη
π.Αντώνιος