Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Άγιος Αλέξιος, ο άνθρωπος του Θεού




Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκε αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων την Παρασκευή 16 Μαρτίου προς Σάββατο 17 Μαρτίου.
Η αγρυπνία είχε διάρκεια 12 ώρες κατά το Αγιορείτικο τυπικό με ώρα έναρξης 7 μ.μ. και λήξης 7 π.μ.
Οι χοροί των ιεροψαλτών ήταν κάτι περισσότερο από απολαυστικοί. Απέδωσαν τους εκκλησιαστικούς ύμνους με το κατανυκτικό ύφος που πρέπει σε μία αγρυπνία.
Στο δεξί αναλόγιο για μια ακόμη χρονιά έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Ναού μας ο κ.Δημήτριος Γαλάνης με εκλεκτά μέλη της χορωδίας του, ενώ στο αριστερό έψαλλε χορωδία νεαρών φοιτητών από τη γειτονική μας Αθήνα.
Στην αγρυπνία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος όπου κήρυξε το Θείο λόγο, αναφερόμενος εμφανώς συγκινημένος και στη μορφή του προηγούμενου μακαριστού γέροντα της μονής π. Φιλάρετο.
Μετά το πέρας της Λειτουργίας ακολούθησε τράπεζα για τους πατέρες, τους ιεροψάλτες και τους πιστούς.
Στη συνέχεια η τιμία κάρα του Αγίου με πομπή μεταφέρθηκε στον κεντρικό Ιερό Ναό των Καλαβρύτων, όπου θα τελούνταν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Έπειτα πραγματοποιήθηκε λιτανεία στους δρόμους της πόλης με τα λείψανα του Αγίου, όπου ακολούθησε πλήθος πιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: