Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Άρειος Πάγος: Απαγόρευση «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»


Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» να αναγνωριστεί ως «τουρκική». Παρόμοιο αίτημα είχε απορριφθεί και το 2005. Η απόφαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση στους εγκάθετους της Άγκυρας στη Δυτική Θράκη, μεταξύ των οποίων και του μέχρι πρότινος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάτατζαη, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εν λόγω παράνομης οργάνωσης.
Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται και στην «Τουρκική Πολιτιστική Ένωση Γυναικών Ροδόπης» να χρησιμοποιεί τη λέξη «τουρκική». Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα δημοσιευτούν την επομένη εβδομάδα. Η Άγκυρα και τα όργανα του προξενείου στήριξαν την κίνησή τους σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2008, η οποία όμως δεν ήταν δεσμευτική για την Ελλάδα.
Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ιδρύθηκε με την ονομασία «Ένωση Νεοτούρκων Ξάνθης», το 1927. Μετονομάστηκε σε «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» το 1936. Το 1983, με επέμβαση της ΕΛΑΣ κατέβηκαν από τα γραφεία της όλες οι πινακίδες στις οποίες υπήρχε η λέξη «τουρκική» και το 1986 απαγορεύτηκε η λειτουργία της, για τον ίδιο λόγο, με δικαστική απόφαση. Εξαιτίας της απόφασης αυτής τα όργανα του προξενείου προκάλεσαν επεισόδια στην Κομοτηνή κυρίως και την Ξάνθη, τα οποία κορυφώθηκαν με την «εξέγερση της 29ης Ιανουαρίου 1988». Από τότε η Άγκυρα αγωνίζεται στα διεθνή φόρα, με τους δούρειους ίππους της εντός των τειχών, όπως την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», να αναγκάσει την Ελλάδα να αναγνωρίσει, ουσιαστικά «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και δει στη Θράκη μας.
Αλλά και ο. αξιότιμος Τσετίν Μάτατζη αναφέρει στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν»: «Το ελληνικό πολιτικό και δικαστικό σύστημα πάσχει. Η απόφαση αυτή είναι ντροπιαστική και σαμποτάρει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια λογική που οδήγησε τη Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή βρίσκεται και πίσω από αυτή την απόφαση. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του δικαστικού της συστήματος, όπως χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν φαίνονται ικανοί να μάθουν από τα λάθη τους. Η απόφαση αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά ελπίζω το ελληνικό κράτος να αλλάξει την άποψη της άρνησης που έχει, στα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Μάτατζη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Είναι θλιβερό, είναι ντροπή για το δικαστήριο που δεν αποδέχεται το όνομα που η οργάνωση χρησιμοποιούσε για χρόνια. Η απόφαση προκαλεί απογοήτευση στην τουρκική μειονότητα. Υπάρχει συνεχής πάλη για τα δικαιώματα της μειονότητας. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει την ταυτότητά μας με μια δικαστική απόφαση», κατέληξε.
Οι θλιβεροί πολιτικοί σχηματισμοί που ενίοτε διαγκωνίζονταν σε πατριωτικές κορώνες, δηλαδή τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, από την άλλη πλευρά παρακαλούσαν τα μέλη της μειονότητας που πρωτοστατούν στην αναγνώριση των μειονοτικών - συλλήβδην - ως Τούρκων, με σκοπό να υφαρπάξουν τις ψήφους. Συγχαρητήρια πατριώτες.

 
πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=40225

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά πάμε καλα;
Υπάρχει τουρκική ένωσης Ξάνθης;
Ρε...μας την πέφτουν οι Τούρκοι μέσα στην Ελλάδας μας και μεις χαμπάρι δεν πήραμε ρεεε...
Αίσχος.