Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

100 Χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη-Έπαρση σημαίας στο Λευκό Πύργο




Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, ολοκληρώθηκε η τιμητική πορεία στα βήματα των ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΩΝ-ΗΡΩΩΝ που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Ηταν μια εκδήλωση, σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας την 28η Οκτωβρίου 1912 στον Λευκό Πύργο, που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.
Τα στρατιωτικά τμήματα έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, φιλαρμονικές των τριών όπλων παρατάχθηκαν και ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης της ελληνικής σημαίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τμήμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Οι Εύζωνοι τη μετέφεραν μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια οι αρχηγοί τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών την ανέβασαν στον Λευκό Πύργο. Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1912, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα.
Η έπαρση της ελληνικής σημαίας συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς πεδινής πυροβολαρχίας, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός με βολές από πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον Θερμαϊκό κόλπο. Εκατοντάδες μέλη των στρατιωτικών τμημάτων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσει την τελετή, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Πηγή:ert.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα σκάσει ο Μπουτάρης και η Ρεπούση.
Ρε παιδιά μαζέψτε την Ρεπούση.
Θεωρεί κιτς τις παρελάσεις κλπ.
Αν είναι δυνατόν.
Καποιος να αρει την ασυλία της.